Погана новина для тернополян на літо-2013

Поділитися

За народними прикметами, все літо2013 року на Тернопільщині буде дощовим. Таку інформацію “ПРО ВСЕ” отримало від етнографів тернопільського педуніверситету, які розповіли, що за церковним календарем 24 травня священномученика Мокія. За традицією в народі вшановують Мокія-мокрого. Цього дня в Україні селяни завбачували, якою буде погода влітку. На Тернопільщині цього дня падав дощ. Якщо на Мокія мокро, дощ чи туман – все літо буде дощовим і мокрим.

Святого Мокія вважали «Царем граду». Градобій завжди був великим лихом для селян. У народі казали: «Якщо сонце не випече, то град обов’язково висіче». З метою відвернення граду люди вдавалися до замовлянь. Це були передусім молитви й шептання, за допомогою яких можна, як вважали, відвернути градохмару.
Використовували й інші засоби. Так, наприклад, на Житомирщині, як тільки насувалася чорна хмара, жінки брали лопати, якими саджали хліб у піч, і тричі оббігали посів, або ж клали їх на поріг. У деяких регіонах «щоб град зупинився» – викидали із хати свячену вербу.
Цього дня намагалися не працювати, а лишень виголошували молитви. Винятком було – доглядати за городніми рослинами. Бо, вважалося: «Хто на Мокія поле грядки – матиме добрий пожиток».

 

Будинок за 5 км від Почаївської лаври коштує 60 тисяч $

Сьогодні на 1+1 тернополянин Тарас Мельник переможе?!