Стан реалізації конституційних засад підприємницької діяльності на постійному контролі прокуратури області

Поділитися

Результати проведених прокурорських перевірок засвідчили наявність численних порушень законодавства при здійсненні контрольних заходів майже в усіх органах контролю, зокрема, при призначенні перевірок, оформленні направлень для їх проведення, попередженні суб’єктів господарювання про планові заходи, контролі за усуненням порушень

Загалом в області зареєстровано близько 64 тисяч суб’єктів господарювання, з яких понад 11 тисяч – юридичних осіб, майже 53 тисячі – фізичних осіб-підприємців.

У поточному році органами прокуратури за результатами проведених на цьому напрямі перевірок стосовно посадових осіб податкової служби та органів внутрішніх справ розпочато 2 кримінальні провадження, які скеровано до суду, складено 2 протоколи про корупційні правопорушення, за результатами розгляду одного з них на винну особу накладено штраф, інший перебуває на розгляді суду, внесено понад сотню документів прокурорського реагування, з яких 14 – апаратом прокуратури області, скасовано 7 незаконних актів, відшкодовано 38 тис. гривень.

Лише за документами реагування з початку року апарату прокуратури області притягнуто до відповідальності 27 посадовців обласного рівня.

Найбільше порушень вимог законодавства стосовно суб’єктів господарювання встановлено в діяльності органів санепідемслужби, ветмедицини, податкової та митної служби, Держгірпромнагляду, Держтехногенбезпеки (на даний час – управління Державної служби з надзвичайних ситуацій в області), Інспекції з питань захисту прав споживачів тощо.

Так, за результатами проведеної наприкінці квітня перевірки в діяльності державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в Тернопільській області виявлено низку порушень вимог Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». За результатами розгляду внесеного прокуратурою області подання, у травні до дисциплінарної відповідальності притягнуто заступника начальника та старшого державного інспектора вказаного контролюючого органу.

Для забезпечення оперативного реагування на порушення прав підприємців в органах прокуратури області запроваджено роботу телефонів «гарячої лінії». У прокуратурі області функціонує телефон «гарячої лінії» 52-03-33, прийом повідомлень на який з 9 до 18 год. у робочі дні здійснюють працівники прокуратури області.

Стан забезпечення конституційних засад підприємницької діяльності органами державної влади та прокурорський нагляд у цій сфері обговорено на розширеному засіданні колегії прокуратури області під головуванням прокурора Тернопільської області Геннадія Мовчана, яке відбулося 27 травня 2013 року.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Десята “Легенда УПА” стала фашистською?

Про тернопільську журналістику і її натуру (відео)