Батько за кермом, кум на підтримці і син-каскадер – злочинна зграя обкрадала вантажівки з товаром

Поділитися

Троє жителів міста Дубно Рівненської області зорганізували злочинну зграю. До планування злодійської справи підійшли ретельно – придбали і спеціально переобладнали автомобіль, винайняли гараж, розподілили між собою ролі. Згідно з матеріалами кримінального провадження, яке розслідують слідчі Тернопільського управління внутрішніх справ, орудувала група майже півроку. На їхній совісті – шість злочинів.

Про загадкове зникнення товару з великогабаритних вантажних автомобілів правоохоронців почали повідомляти спочатку водії, відтак заяви із зазначеними сумами збитків стали надходити від підприємств. Почалася клопітка оперативно-розшукова діяльність.

Як розповів старший слідчий обласного управління внутрішніх справ Олег Дубчак, в поле зору правоохоронців потрапила ціла родина – батько, син та кум сімейства. Усі троє жителі міста Дубно. Старшим зі зграї по 42 роки, а синові – 21. Але, незважаючи на молодий вік, парубок з багатим кримінальним минулим – ще неповнолітнім потрапив за грати за вчинення крадіжок та грабежів, де відбув чотирирічний термін ув’язнення.

Кому першому з трьох зловмисників прийшла у голову ідея «бомбити фури» – невідомо, але до справи із запалом взялися усі учасники організованої зграї. Спочатку – ретельна підготовка: покупка авто, його переобладнання (зловмисники вирізали у даху транспортного засобу люк і викинули переднє пасажирське сидіння), придбання необхідних підручних засобів для розрізання тентів та зламу навісних замків, оренда гаража. Далі – чітко розроблений план дій згідно якого кожному з членів угруповання відводилася певна роль. Майстерність у керуванні транспортним засобом та вмінні тримати дистанцію з такою точністю, щоб син зміг з капота легковика вчепитися до кузова вантажівки, демонстрував батько. Кум, що називається, був ланкою підтримки – допомагав парубкові забиратися до вантажного відділення, отримував від нього і перекидав у салон автівки товар. Роль каскадера виконував наймолодший зі зграї. Його функція була найважливіша і найнебезпечніша, адже саме йому доводилося виконувати трюки переходу з автівки, якою керував батько, до вантажівки, розрізати тенти чи розбивати замки, проникати до вантажного відділення, з’ясовувати, який товар везуть у фурі, і якщо крам підходив, передавати його спільникам.

Як з’ясували правоохоронці, зграя виходила на промисел пізньої ночі. Бувало, вчиняли вилазки по декілька разів на тиждень, але не завжди успішно. Бо якщо у вантажних контейнерах були великогабаритні та важкі предмети: чи то цемент, чи арматура, то злодії відходили з порожніми руками. Але коли крам траплявся підходящий, то тягнули скільки могли. Приміром, з фури, яка перевозила засоби захисту рослин, зловмисники поцупили товару на понад сто сорок тисяч гривень, з іншої автівки привласнили продукти дитячого харчування на суму майже сорок тисяч гривень. Серед асортименту краденого – молочні вироби, побутова хімія, засоби гігієни та інше. Усе це не лише знаходило застосування у господарствах самих крадії, а й потрапляло до рук покупців місцевого ринку, бо зловмисники активно торгували награбованим на базарі.

Злочинну діяльність зграї крадіїв зупинили тернопільські оперативники. Розпочато кримінальне провадження за частиною п’ятою статті 185 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання від семи до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна, повідомляє mvs.gov.ua

Тернопільській “Ниві” – 35!

У Чорткові підпалили автобус депутата