Хвороба брудних рук

Поділитися

У дитячому віці значну небезпеку для здоров’я створюють глисти, яких на території України  нараховується близько 30 видів. Найбільш поширеними є гострики. Викликана цим паразитом хвороба називається ентеробіоз. Діти серед усіх заражених  складають понад 90%. Збудник ентеробіозу може знаходитися в ґрунті, воді, пилу, на різних побутових речах (меблі, посуд, іграшки, килими тощо), а також на руках, під нігтями, на харчових продуктах (немиті овочі, фрукти, ягоди). Зараження може відбутися в дитячих колективах, громадських місцях, транспорті, спортивних залах.

 

Яйця гостриків попадають в організм дитини через рот, і після певного циклу розмноження паразит у зрілому вигляді поселяється в кишечнику (приблизно через 2 тижні після зараження). У зовнішнє середовище виділяється з калом. Нерідко самка гельмінта в нічний час виповзає із заднього проходу дитини і відкладає поблизу на шкірі в складках яйця. Цей процес супроводжується значним свербежем, тому дитина може повторно сама себе заразити, а також поширити збудника в приміщенні через забруднені руки, білизну чи інші предмети. Збільшує ризик зараження звичка деяких дітей гризти олівці, брати в рот пальці, відкушувати нігті. Тому не випадково ентеробіоз відносять до «хвороб брудних рук».

Вплив гостриків на організм дитини відзначається ураженням багатьох органів і систем. Наявність гельмінтів у травному каналі призводить до болю в животі, порушення травлення і засвоєння їжі, зміни мікробного кишкового пейзажу, зниження імунітету. Паразит для своєї життєдіяльності поглинає з їжі дитини частину основних харчових інгредієнтів, що веде до втрати маси, затримки росту і розвитку пацієнта. Зниження апетиту супроводжується вибірковою тягою до солодкої, кислої чи гострої їжі. Діти стають дратівливими, появляються скарги на головні болі, болі в суглобах і м’язах. Під час сну  спостерігається скрегіт зубами. На фоні ентеробіозу можливе ураження печінки і жовчовивідних шляхів, нирок, легень. Частими є різні алергічні прояви: кон’юнктивіти, дерматити, риніти, загострення (або поява) бронхіальної астми. Гострики викликають точкові крововиливи й ерозії у слизовій кишечника, внаслідок чого виникає малокрів’я і можливість проникнення в організм бактеріальної флори, зокрема збудників кишкової інфекції. У дівчаток нерідко розвивається вульвовагініт. Ентеробіоз знижує опірність організму, тому в інвазованих дітей значно частіше виникають вірусні та інші захворювання.

Отже, ентеробіоз – це хвороба всього організму. Строката клінічна картина цього стану потребує професійного і комплексного підходу до вирішення проблеми. Оптимальним варіантом є своєчасне звернення до педіатра. Вибір протиглисного препарату має бути індивідуальним, з урахуванням супутніх захворювань у дитини.

Деякі поради батькам

• Привчайте дітей мити руки перед їжею, після туалету, прогулянки, поїздки в транспорті. • Не дозволяйте дітям брати в рот пальці, іграшки, сторонні предмети. Регулярно коротко підрізайте нігті. • Слідкуйте за чистотою у квартирі. • Підмивайте  дитину ввечері і вранці, щоденно міняйте натільну  білизну. • Не менше двох разів на рік обстежуйте дитину на гельмінти. • Не займайтеся самолікуванням. При підозрі на ентеробіоз виберіть дорогу до лікаря, а не до аптеки.

Матеріал підготувала лікар-педіатр Поліклініки Медікус, канд. мед. наук, доцент Надія Ходорчук

Як у Тернополі дівчата за м’ячем бігали

На Чортківщині і в Заліщицькому районі через дощі прорвало дамби ставків