Коли ПДФО з доходу приватних підприємців не утримується

Поділитися

 

Суб’єкт господарювання чи самозайнята особа, які нараховують (виплачують) приватному підприємцю дохід від здійснення  нею підприємницької діяльності, не завжди утримують податок на доходи у джерела виплати.

А саме, податок не утримується під час нарахування підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, якщо ним надано юр-особам та фіз-особам-підприємцям, з якими має господарські відносини, копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності. Таким документом може бути витяг або виписка з Єдиного державного реєстру юридичних і фізичних осіб – підприємців.

Проте, дана норма не застосовується в разі нарахування та виплати доходу за цивільно-правовим договором. Зокрема, якщо буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, то сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця.

У випадку, коли підприємець є платником єдиного податку, то крім вказаних документів йому рекомендується надати копію Свідоцтва про сплату єдиного податку, в якому зазначені обрані ним види діяльності. Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з окремих податків і зборів, зокрема, з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів, що отримані в результаті господарської діяльності фіз-особи та оподатковані відповідно до статті 297 Податкового кодексу України. Дана стаття регулює особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єдиного податку. Порядок оподаткування доходів, отриманих фіз-особою–підприємцем від провадження господарської діяльності, визначено статтею 177 Кодексу.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської ОДПІ

 Міндоходів у Тернопільській області

Для кого печатка не обов’язкова?

В яку декларацію акцизного податку включати суму достроково погашеного податкового векселя?