Тернополянам-туристам варто знати

Поділитися

Відповідно до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» від 21 січня 1994 року громадяни України мають конституційне право виїхати з України (крім окремих випадків, передбачених цим Законом) та в’їхати в Україну.

Документами, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну та посвідчують особу громадянина України під час перебування за її межами, є:
• паспорт громадянина України для виїзду за кордон (громадяни України для поїздок у Російську Федерацію і Республіку  Білорусь  можуть використовувати загальногромадянський паспорт);
• дипломатичний паспорт;
• службовий паспорт;
• проїзний документ дитини;
• посвідчення особи моряка.

У передбачених міжнародними договорами України випадках замість зазначених документів можуть використовуватися для виїзду за кордон інші документи.

У разі втрати громадянином України зазначених вище документів, документом, що дає право на в’їзд в Україну, є посвідчення особи на повернення в Україну, яке видається закордонними дипломатичними установами.

Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на повернення в Україну.

Порядок в’їзду до іноземної держави регулюється законодавством відповідної держави, а також відповідними міжнародними договорами України у сфері взаємних поїздок громадян.

Перетинання громадянами України державного кордону України здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон України після пред’явлення одного із зазначених вище документів.

Готуючись до виїзду за кордон, громадянам бажано ознайомитися з інформацією про країну в’їзду, зокрема: її чинним законодавством; умовами перебування на її території; медичним обслуговуванням (особливо питанням страхування життя і здоров’я від нещасних випадків, що можуть статися під час подорожі); можливостями працевлаштування та навчання в країні перебування; особливостями дорожнього руху (для водіїв); календарем святкових та вихідних днів тощо.

Батькам, які планують здійснити подорож за кордон з дитиною (без другої особи з подружжя), слід подбати про отримання нотаріально засвідченої згоди на це другого з батьків.

Бажано занотувати адреси та контактні телефони дипломатичного представництва чи консульської установи України в країні, де громадянин перебуватимете, а також мати з собою: дві фотокартки розміром 3,5Х4,5 см; ксерокопію паспорта громадянина України для виїзду за кордон (першої, другої сторінки та сторінки з дійсною візою), у випадку поїздки з дитиною –  копію свідоцтва про її народження, що у разі звернення до закордонної дипломатичної установи України з приводу втрати закордонного паспорта значно прискорить оформлення необхідних документів для повернення в Україну.

Зроблені копії радимо зберігати окремо від оригіналів документів.

ВАЖЛИВО!

У разі порушення прав та законних інтересів громадян України у міжнародних пунктах пропуску через державний кордон України, з боку іноземних компетентних органів, громадянам України рекомендується звертатися із письмовою заявою до: Департаменту консульської служби МЗС України, або до Представництва МЗС України у Львові або Посольства України чи найближчої до кордону консульської установи України у відповідній іноземній країні.

При виникненні надзвичайної ситуації за кордоном за участю громадянина України необхідно звернутися до найближчої дипломатичної чи консульської установи України та повідомити про подію з метою оперативного отримання необхідної допомоги.

У разі відсутності в країні перебування закордонної дипломатичної установи України, громадянин України може зв’язатися особисто або через рідних/знайомих в Україні з відділом оперативної роботи Департаменту консульської служби МЗС за номерами телефонів: (044) 238-16-57, факс: (044) 253-11-24 або надіслати повідомлення на адресу електронної пошти cons_or@mfa.gov.ua з метою уточнення місцезнаходження української закордонної установи в одній із сусідніх з країною перебування держав, яка забезпечує надання співвітчизникам необхідної у таких випадках допомоги.

Представництво Міністерства закордонних справ України у Львові

Будьте обережні! Викрадають дітей!

Сходи до найповажнішої церкви в Тернополі влада ремонтувати не буде?