Як шахраї дурять довірливих тернополян (цікаві випадки)

Поділитися

«Не довіряйте незнайомцям! Будьте пильними!» – застерігають правоохоронці. Різного роду шахраї придумують все нові й нові способи збагачення за ваш рахунок. На які «гачки» пройдисвітів найчастіше потрапляють тернополяни?

Ваш син у біді…готуйте гроші

… Дзвінок на мобільний з невідомого номера. Незнайомець по той бік трубки представляється правоохоронцем і повідомляє, що з вашим родичем трапилася біда. Після цих слів у голові рояться безліч думок про найгірше. «Ні-ні, ваш син (донька, чоловік…) не постраждав…через нього потерпіли інші. Але справу ще можна залагодити, потрібно лише перерахувати кругленьку суму на рахунок»…

Про цю шахрайську схему чули, мабуть, усі. Багато хто може навести й власні приклади як то родич чи товариш «попався» на гачок лиходія. Днями у тенета телефонних дурисвітів потрапив 56-річний житель Борщівського району. Він переказав на картковий рахунок невідомих зловмисників понад шістнадцять тисяч гривень і все задля того, аби визволити з біди сина, котрий, нібито, спричинив ДТП. Про те, що його обдурили, чоловік зрозумів лише згодом.

Чому ж кількість потерпілих, зважаючи на усі застереження правоохоронців, не меншає? По-перше: шахраї достеменно знають, коли мова йде про близьких, люди керуються радше емоціями, аніж «холодним» розумом, а паніка не найкращий порадник. По друге: тернополяни часто самі провокують зловмисників, викладаючи особисті дані в різноманітних соцмережах.

Ні грошей ні товару

Спокусившись на привабливу ціну в інтернет-магазинах, тернополяни втрачають гроші. Серед безлічі оголошень про продаж автомобілів, увагу жителя Тернопільського району привернуло те, де власник просив за транспортний засіб ціну утричі меншу від реальної. Не насторожило чоловіка й те, що продавець просив стовідсоткову передоплату, навпаки він поспішив домовитися про покупку. На банківський рахунок незнайомця тернополянин перерахував 24 тисячі гривень, але обіцяної автівки так і не дочекався. Знявши кругленьку суму з картки, продавець зник. Ошуканий чоловік звернувся до правоохоронців.

Як розповів начальник відділу боротьби з кіберзлочинністю обласної міліції Георгій Кондратюк, подібні злочини мають міжрегіональний характер. Зазвичай шахраї знаходяться за багато кілометрів від своєї жертви, а дані, які вони вказують, реєструючись на тому чи іншому інтернет-магазині, завжди фальшиві. У цьому й полягає складність розкриття подібних злочинів.

«Вам телефонують з банку…»

Нині все більшою популярністю серед клієнтів користуються послуги мобільного банкінгу, що роблять операції з грошима швидшими та зручнішими. На жаль кількість ошуканих серед них теж невпинно зростає. Здебільшого жертвами зловмисників стають громадяни, які розміщують у всесвітній мережі оголошення про продаж товару. Їм телефонує клієнт, який нібито дуже зацікавився пропозицією. Аби здійснити розрахунок незнайомець цікавиться номером карткового рахунку. За короткий час до продавця телефонує партнер шахрая, який представляється працівником банку. Мовляв, на вашу картку надійшли гроші, але стався збій системи. Аби продовжити трансакцію, жертву просять назвати номер банківської картки, що зазвичай, довірливі громадяни і роблять. Тепер у шахраїв є усі необхідні дані, аби здійснити бажане – зняти чужі кошти. У сервісному центрі лиходії повідомляють, що загубили сім-карту від мобільного і виготовляють нову із номером жертви. Далі через банкомат за допомогою послуги, що дозволяє знімати гроші без картки, «чистять» чужий рахунок.

Щодня з’являються все нові способи обману абонентів мобільного зв’язку. Як від них вберегтися?

Не довіряйте інформації, отриманій від незнайомців по мобільному телефону, та звертайте увагу на номер, з якого вам телефонують. Завжди перевіряйте таку інформацію, ставте якомога більше запитань, запишіть дані особи, яка вам телефонує.

Пам’ятайте: навіть якщо незнайомець називає себе працівником правоохоронних органів, оператором мобільного зв’язку, журналістом, працівником банківської установи чи вашим далеким родичем, не поспішайте виконувати його прохання, особливо ті, які стосуються переказу коштів.

Не повідомляйте коди поповнення рахунку мобільних операторів чи банківських рахунків стороннім особам. Банківський працівник ніколи не цікавитиметься по телефону номером вашої картки, тим паче пін-кодом.

Найкращий спосіб протидіяти шахраю – ігнорувати його запитання, пропозиції чи вимоги.

Обов’язково збережіть номер телефону, з якого вам телефонували . Якщо ви вже стали жертвою шахрайства – відразу звертайтеся до міліції.

mvs.gov.ua

У Бучачі на День Незалежності Молодіжний портал провів автовелопробіг

У Чорткові правоохоронець із Заліщик вчинив ДТП