Які професії небезпечні для зору?

Поділитися

Багато працівників, що мають справу зі зварюванням, хоча б раз у житті стикалися з такими проблемами, як біль в очах після роботи, відчуття різі, світлобоязнь. Фахівці цей стан називають електроофтальмією. Проявляється захворювання зазвичай через 2-6 годин після опромінення відчуттям стороннього тіла або піску в очах, світлобоязню, сльозотечею і ін. Тривати прояви недуги можуть 3-5 днів.

 

Чому виникає електроофтальмія?

Виникаюча при зварюванні електрична дуга є причиною специфічних випромінювань (ультрафіолетових). Ультрафіолетове випромінювання впливаючи на кон’юнктиву (слизову оболонку) та поверхневий шар рогівки, викликає фізичний опік (подібний опіку, що викликається сонцем на шкірі при засмазі). Рогівка – це дуже чутлива оболонка ока, тому її опік викликає сильну хворобливість і запалення. Після пошкодження епітелію ультрафіолетовим випромінюваннями виникає типова запальна реакція рогівки з низкою характерних симптомів: набряклість епітелію рогівки, його помутніння; почервоніння ока (інфекція кон’юнктиви); сльозотеча; світлобоязнь; блефароспазм (повіки щільно стиснуті – будь-яке розплющення очей супроводжується сильним болем), набряк повік; відчуття піску в очах.

Як же допомогти собі при електроофтальмії?

Примочки з холодним відваром ромашки або чаю знімуть симптоми, слід перебувати в затемненому приміщенні чи одягнути світлозахисні окуляри. Якомога раніше потрібно звернутись до офтальмолога, який зможе оцінити ступінь опіку та призначить відповідне лікування.

Чого не можна робити при електроофтальмії?

– Терти очі, намагаючись позбутися відчуття піску в очах. Адже відчуття  при електроофтальмії викликане не наявністю сторонніх тіл в оці, а самою запальною реакцією очей на фізичний опік. Тому потирання очей лише посилять запалення і болючість.

– Закапувати в очі альбуцид та інші краплі, що опинилися під рукою. Вміщені в очних краплях консерванти і сама діюча речовина можуть подразнювати слизову ока. Закапування очними краплями без конкретної мети лише посилює подразнення очей без лікувального ефекту.

– Промивати очі водою з крана – це не дає ніякого позитивного ефекту. Вміщені у воді хлор, кальцій, магній та інші мікроелементи подразнюють око. Закапувати в очі мед, сік алое й інші народні засоби. Фахівці не радять вдаватися до цих методів у гострий період (перші 24 години після електротравми). Запалене око чутливе до будь-якого зовнішнього впливу.

Профілактика електроофтальмії при обслуговуванні електроустановок забезпечується застосуванням окулярів зі скельцями, які не пропускають ультрафіолетових променів. Засоби профілактики – запорука здоров’я Ваших очей!

Матеріал підготувала лікар-офтальмолог Поліклініки Медікус Оксана Григорівна Хомишин

Заява Міністерства закордонних справ Грузії з нагоди п’ятої річниці російсько-грузинської серпневої війни 2008 року

Цирк у Тернополі: неймовірні акробати, дотепні клоуни і поцілунок крокодила без страхівки (фото, відео)