Літо. Пора відпусток. Сезон крадіжок

Поділитися

Орієнтовно щохвилини в Україні трапляється квартирна крадіжка. Сучасні злодії стають професійнішими. Добре відомі і, здається, надійні способи захисту від «домушників» перевірку на придатність проходять не завжди.

 

Щоб знати предмет досконало, ми вирішили проаналізувати кримінальну ситуація з крадіжками в нашому обласному центрі.

 

Коли найбільше стається крадіжок? Відповідь однозначна – у період літніх відпусток. Кількість квартирних крадіжок у Тернополі в цей час зростає майже вдвічі. А їх пік припадає на липень-серпень.

 

Сучасні квартирні злодії стають ще цинічнішими і вигадують усе нові й нові способи проникнення до чужого житла. Хоча і старими, перевіреними методами користуються із задоволенням. За статистикою, майже 30 відсотків  проникнень здійснюються шляхом підбору ключів та зламу замків. Це впевнена перша позиція у рейтингу способів незаконного проникнення. Для цього в арсеналі злочинців маса різноманітних пристроїв та механізмів. Від банальних розвідних та газових ключів до «елегантних» наборів відмичок, котрі за рівнем виготовлення деколи тягнуть на витвір слюсарного мистецтва. Однозначно – найчастіше серцевини замків або висвердлюють або ламають.

 

Друга позиція. Приблизно чверть квартирних крадіжок здійснюються шляхом вільного доступу. Простіше кажучи, через відчинені двері чи вікна, без їх пошкоджень. Самі розумієте, особливих професійних навичок від злочинця такий спосіб проникнення не вимагає. Тут основну роль відіграє легковажність самих мешканців, в подальшому – потерпілих, котрі, не зважаючи на підказки здорового глузду, залишають незачиненими двері, вікна та балкони своїх помешкань.

 

На третьому місці – злам вхідних дверей.

 

 

І четверта позиція у «хіт параді» проникнень – «віджим» або пошкодження вікон. В основному – пластикових. Донедавна громадяни тішили себе думкою, що відчинити пластикове вікно неможливо. Винахідливі злочинці цей міф розвіяли. Зламати пластикові вікна набагато легше, ніж  дерев’яні.

 

У який період доби найчастіше скоюютьсяквартирні крадіжки? Якщо умовно прийняти за робочий день період з 8 ранку до 19.00, – цей час однозначний лідер за кількістю квартирних крадіжок. Причому пік  – з 11 до 14.30.

 

На другій часовій позиції вечір з 19 до 22. І третє місце за популярністю у злодіїв – ніч з 22 до 6 ранку.

 

Окрім іншого, цікавим є питання, що крадуть злочинці найчастіше. Маєте наступний рейтинг, складений за заявами потерпілих. 

 

Отже, перше місце з величезним відривом від другого і приблизно однаковими результатами посідають гроші та ювелірні вироби. В основному – золоті. Крадуть чи не в 75 відсотках випадків.

 

Впевнена друга позиція – комп’ютери і ноутбуки. Приблизно 25 відсотків заявників вказують у переліку викрадених речей саме їх. До речі, цікавий факт. У випадках крадіжок із гуртожитків ноутбуки – на першому місці. Далі. Мобільні телефони, фотоапарати та телевізори.

 

Як вберегтись від квартирної крадіжки?

 

Нехтувати не варто нічим. В першу чергу, замками. Вони повинні бути захищеними і надійними.

 

Двері. Не рекомендується ставити китайські металеві двері. Матеріал, з якого вони виготовлені, лише за назвою – метал. Насправді відчинити їх можна консервним ножем.

 

Вікна та віконні решітки. Не залишайте їх відчиненими, коли йдете з дому,  і обов’язково ставте решітки, якщо живете на нижніх поверхах.

 

Сусіди. Запам’ятайте, з сусідами треба підтримувати дружні стосунки. Це як зайва пара очей, деколи дуже пильних.

 

Але, з досвіду відомо і практикою перевірено – найбільш захищеними від небажаного проникнення є помешкання, що перебувають під опікою Державної служби охорони. Чому саме цієї служби – є аргументовані відповіді. Саме Державна служба охорони упродовж десятиліть доводить, що є тим універсальним оберегом, котрий віднаджує злодіїв та захищає ваше майно. ДСО одна з наймобільніших та найбільш надійних охоронних структур. Лише її працівники, на відмінну від інших охоронних структур, мають право застосовувати вогнепальну зброю, що у поєднанні з їхнім високим вишколом та професіоналізмом є запорукою успіху. Крім того, Державна служба охорони, у разі втрати клієнтом свого майна, відшкодовує завдані збитки.

 

 

 

 mvs.gov.ua

7 вересня у Тернополі – науковий пікнік

Підприємствами Тернопільщини нараховано до сплати у бюджет майже 30 млн. грн. ПДВ