Редактор «Експресу» Ігор Починок: «Ми відмовили Арбузову та Вілкулу – можливо, через це вони й вистрибують із трусів»

Поділитися

Головний редактор газети «Експрес» Ігор Починок вважає, що  причини, які пояснюють, чому усі підприємства, які забезпечують вихід у світ газети від учора знову не мають можливості повноцінно працювати через дії  центрального апарату Міністерства доходів та зборів можуть лежати на поверхні.

«Уже всім  зрозуміло, що причини блокування абсолютно штучні, вони не мають жодних законних підстав, — сказав Ігор Починок у коментарі. – Чому ж тоді це відбувається? Можливо, причина у тому, що наші видання, і зокремагазета «Експрес», категорично відмовились друкувати рекламні матеріали Арбузова та Вілкула, які віднедавназаполонили інформаційний простір і восхваляють цих чиновників? А, можливо, комусь не не сподобалась різка критика  Партії регіонів у статтях, які ми опублікували у декількох останніх номерах? Причини можуть бути дуже банальні, будь-якої логіки у діях чиновників ми не бачимо, тому не виключаємо, що маємо справу з наслідками нервової реакції якого високопоставленого чиновника.    

Гірше, якщо усе це виявиться елементом більш серйозного процесу,  наприклад, початком нового генерального наступу на регіональні газети  напередодні президентської кампанії.  Зверніть увагу, учора державна пошта оголосила, що  піднімає тарифи на доставку газет відразу на 45%!  Це – абсолютний рекорд для будь-якого товарного ринку, тому зрозуміло, що це неминуче призведе до обвалу тиражів регіональних газет, сегменту, де ще фрагментарно живе свобода слова. Є ще цілий ряд тривожних новин із газетних ринків. У цьому сенсі  атака на «Експрес», інші популярні газети може бути лише частиною плану  із придушення незалежних видань економічними методами.  У будь-якому разі, ситуація, за нашою оцінкою, екстраординарна.У ці хвилини ми  всебічно аналізуємо  ситуацію і, не виключаю, що у найближчі години спільно із нашими колегами із інших регіонів ухвалимо нестандартні рішеннями щодо наших кроків у відповідь на цей виклик».

Як повідомлялося раніше, від учорашнього вечора повноцінна діяльність шести підприємств, що забезпечують підготовку, випуск у світ та розповсюдження газети «Експрес», найбільшої тиражної газети країни, що видається українською мовою — знову заблокована.  

Починаючи з 16.30 12 серпня усі ці підприємства  одномоментно позбавлені можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, що адмініструється центральним апаратом Міністерства доходів та зборів України.  При відправленні податкових накладних для реєстрації повертається електронна квитанція, в якій ДПС зазначає, що документ не прийнято, у зв’язку начебто помилкою такого змісту:  «місцезнаходження юридичної особи продавця товарів/послуг, вказане у документі не відповідає інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців». Втім,  дані цих підприємств, вказані у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб—підприємців на сайті Мінюсту та  у податкових накладних, виданих цими продавцями  – ідентичні.  Жодної помилки, про яку зазначено у квитанції про відмову в реєстрації податкової накладної — немає.  

Проблема виникла одночасно у таких підприємств: ТзОВ ”Газета Експрес”, ТзОВ ”Експрес Груп”, ТзОВ ”Фонд ”Свобода слова”,   ТзОВ ”Експрес Медіа Друк”,  ТзОВ ”Експрес Медіа Поліграф”  і т.д.

Увечері працівники фінансових відділів зазначених підприємств також  провели звірку із податковими інспекціями, де перебувають на обліку. При звірці даних (податкова інспекція Франківського району м. Львова та податкова інспекція Яворівського району Львівської області), розбіжностей теж не виявлено,  стан підприємств – 0 («основний платник»), жодної заборгованості у сплаті податків до бюджетів будь-яких рівнів не існує. Також на жодному із зазначених підприємств не проводиться планова чи позапланова перевірка.

«З 1 по 15 травня  ми уже  зіштовхувались з аналогічною ситуацією, — каже директор “Експрес груп” Андрій Вей. –  Тоді податківці теж нам заблокували повноцінну діяльність, спочатку стверджуючи, що діють законно, а потім визнали, що жодних підстав для блокування підприємств не було. І 16 травня, після багатьох публікацій у пресі, блокада припинилась без будь-яких пояснень. Сьогодні ситуація повторилась. Але тепер  ніхто з посадових осіб Міністерства доходів нічого не може пояснити. Тому наша оцінка дуже проста: дії відомства Клименка  — це нова, необмежена законом чи мораллю цілеспрямована спроба тиску на редакції газет, які ми видаємо».

Експрес онлайн

Як у Тернополі продавали цуценят кавказької вівчарки

Чому мер Тернополя “набрав у рот води”?