Бібліотекарі відкривають нові способи активного навчання

Поділитися

З 19 по 23 серпня у с. Поляниця Івано-Франківської обл. Туристичний комплекс «Буковель» приймав з відкритими обіймами учасників Літньої школи молодих бібліотекарів, яку провела Українська бібліотечна асоціація за підтримки програми «Бібліоміст». Це інформаційно-освітній проект, головна мета якого допомогти молодим бібліотекарям швидко та легко адаптуватись у професійному бібліотечному середовищі та сформувати власну активну дієву позицію: опанувати основи стратегічного планування, організаційного розвитку та інноваційних послуг бібліотек; піару та реклами; використання веб-технологій, блогів та соціальних мереж; основи лідерства, фандрейзингу та проектної діяльності; елементи моніторингу й оцінки для посилення результативності роботи сучасних книгозбірень.

Вам цікаво, як усе це відбувалося? Зараз я все розкажу, але для початку давайте знайомитися, мене звати Оксана, я – провідний бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та учнів 1 – 4 класів Тернопільської обласної бібліотеки для дітей. Отож, коли Українська бібліотечна асоціація оголосила набір бажаючих для участі у роботі Літньої школи для молодих бібліотекарів, я відразу ж вирішила заповнити анкету, і, уявіть собі, мені пощастило! Потрапити у Школу було не так уже і просто, адже із 121 заявки, відібрали лише 30 молодих та креативних бібліотекарів з усієї України. Скажу по секрету, коли мені зателефонували, щоб повідомити цю приємну новину, я стрибала по бібліотеці з криками «УРА!!!»

Зранку 19 серпня я з приємним хвилюванням відправилася у дорогу. Місцем збору для нас усіх стала Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка. Перший день, як і в будь-якій школі, почався з привітань: організаторів, тренерів, представниці програми «Бібліоміст» Ярослави Титаренко, директора Івано-Франківської ОУНБ Людмили Бабій, заступника начальника управління культури, національностей і релігій ОДА Василя Тимків та знайомства з нашими тренерами, які протягом тижня ділились з нами своїм досвідом, а саме: Лариса Лугова – директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, Ярослава Хіміч – професор кафедри НАККіМ, координатор Центру безперервної інформаційно-бібліотечної освіти УБА, Оксана Бояринова – PR-менеджер УБА, Олена Сльозка – завідувач науково-методичного відділу Чернігівської ОУН бібліотеки ім. В. Г. Короленка, Микола Вірстюк – завідувач відділу новітніх технологій Івано-Франківської ОУН бібліотеки ім. І. Франка. Хочу сказати, що це просто чудові люди, професіонали з невгамовною енергією, які дали нам заряд позитиву і прагнення до інноваційних знань, не лише на час нашого навчання, а й на кілька місяців вперед.

Після знайомства з тренерами, ми відправилися у село Поляниця, саме там у туристичному комплексі «Буковель» і проводилося навчання.

Наша школа отримала назву «Ne-формаt», автором якої стала Лаптєва Лариса, завідуюча публічно-шкільної бібліотеки с.Грем’яче, Рівненської обл. Чому саме «Ne-формаt», – запитаєте ви? Із моєї розповіді все зрозумієте.

Робота в школі розпочалась з онлайн-привітання Президента УБА Ірини Шевченко, представлення учасників школи, потім нас поділили на 5 груп та вручили всім форму з логотипом школи. Також команди отримали перше завдання: визначити лідера групи, придумати назву та слоган команди. І почалося…безліч креативних, трохи шалених ідей, і в кінцевому результаті наша команда отримала назву «Бібліоменеджери», а девіз наш – «Колективні, креативні, результативні». Назви інших команд «Biblio-hant»,«MadHeads», «SamBook@» та «Тимурівці».

За програмою школи ми в інтерактивній формі оволодівали новими знаннями. Формат навчання передбачав проведення майстер-класів і застосування отриманих вмінь та навичок на практиці, тренінги, та екскурсії, а також ранкові зарядки (до яких мені було дуже важко звикнути). Надзвичайно цікавими та змістовними були уроки Лариси Лугової: «Бібліотека – forever, або Основи стратегічного планування», презентація Миколи Вірстюка «Робочий простір сучасного бібліотекаря: використання веб-технологій, блогів та соціальних мереж,

Оксана Бояринова, PR- менеджер УБА, ділилась досвідом в напрямі формування позитивного іміджу бібліотеки за допомогою рекламної продукції та як розробляти інформаційні повідомлення з врахуванням основних елементів комунікацій. З основними моментами при плануванні адвокаційної роботи бібліотек: вибір проблеми, визначення мішеней, вивчення ресурсів, про створення робочих планів і, насамперед, визначитись саме для чого потрібно здійснювати адвокаційну діяльність ми дізналися з уроку Лариси Лугової та Ярослави Хіміч «Адвокація як вона є. Все, що ви хотіли дізнатись про адвокацію, але…», а також, урок тренера Лариси Лугової «Попереду на бойовому коні…», тема якого дуже близько стосувалась її особистого професійного становлення як бібліотекаря, як лідера та директора Львівської обласної бібліотеки для дітей.

А найцікавішим став новий навчальний формат – вуличний Університет – неформальні лекції просто неба, що включали в себе живе спілкування та обмін досвідом, як спосіб альтернативного навчання молоді. Саме таким став не форматний урок «Фандрейзинг на вершині – вершини фандрейзингу», який ми провели просто неба на вершині гори Буковель, дихаючи свіжим гірським повітрям. А також, поїздка до водоспаду Гук. Тут проходив виїзний майстер-клас з фотографування та створення відео. Прохолодне повітря поряд водоспаду, шалений шум води активізували учасників до створення креативних фото та відео. Потім Микола Вірстюк організував не форматний урок на казковій сонячній галявині, де ознайомив учасників з основами фотографії та створення відео

Ще наша дружна шкільна команда завітала в гості до місцевої бібліотеки с. Поляниця. Подарунком для бібліотеки стали книги та сувеніри з усіх куточків України, від учасників школи та Української бібліотечної асоціації. За словами бібліотекаря, ця бібліотека за своє існування ще не приймала такої великої кількості гостей, а особливо – подарованих книг за один раз.

В останній день навчання, 23 серпня усі групи презентували витвори командної роботи – відео теми над якими вони працювали протягом тижня.

Так після безсонної ночі наша команда команда показала відео про командну роботу у Літній школі молодих бібліотекарів під назвою «Потому что мы банда або Як ми працювали в команді», де нашою метою було вловити весь командний дух нашої школи, а також сказати про те, що кожен учасник уже переможець і гідний першого місця, саме через участь в Школі, яку організувала Українська бібліотечна асоціація.

Хочу висловити величезну вдячність УБА, тренерам та усім школярам за незабутньо проведений тиждень. Я отримала чудову можливість не лише підвищити свій професійний рівень, дізнатися багато нового і цікавого, але і познайомитися, попрацювати, поділитись власним досвідом та обмінятись ідеями з креативними колегами з різних куточків України. Давайте зустрічатися частіше.

У родині дельтапланеристів уже третя трагедія!

П’ятниця 13-те. Яндекс вивчив запити мешканців Тернопільщини і Західної України про прикмети та забобони