Як умільці заробляють на різниці в тарифах мобільного зв’язку

Поділитися

Протистояння стільникових операторів у розрахунках за взаємоз’єднання мереж дозволяє заробити звичайним людям. І деякі з цього непогано живуть.

Дякувати вони мають правилам, за якими вхідні дзвінки повинні бути безкоштовними. Але мобільний оператор все одно за це бере гроші, щоправда – з компанії, з мережі якого надійшов виклик. Сьогодні така хвилина коштує 36 копійок, і чим більше абоненти дзвонять на чужі мережі, тим більше оператору доводиться платити конкурентам. Тому йому вигідно робити так, щоб його користувачі більше балакали між собою. Для цього оператори створюють тарифи із дешевими та безкоштовними внутрішньомережевими дзвінками.

А ще оператору вигідно, щоб на його мережу більше дзвонили. Для цього він запрошує в партнери самих абонентів, створюючи тарифи, послуги та акції, в яких доплачує за вхідні дзвінки з інших мереж. Такими є, наприклад «Простий МТС з послугою «Прибутковий МТС», «Базовий +» у «Київстар», «Доплачуємо за розмови» у life:). В них оператори доплачують абонентам по 30 копійок (life:) дає 35 копійок, але обмежує розмір бонусу до 50 грн. на місяць), залишаючи собі різницю в 6 копійок.

Оператору вигідно, що переважна більшість абонентів витрачають отримані бонуси на мобільні послуги. Але кошти можна вивести в готівку. І чим їх більше, тим більше сенсу це робити. В більшості випадків так невеликі гроші підзаробляють ті, хто може подзвонити на власний телефон з робочого, каже редактор тематичного ресурсу G-News Сергій Горбачевський.

Але професіонали використовують сотні SIM-карт, які вставляють в спеціальні пристрої, та інші тарифні пропозиції мобільних операторів. Приміром, «Супер МТС 3D Нуль Український», в якому вихідні дзвінки на інші мережі коштують по 25 копійок (МТС так вирішила привабити абонентів, розраховуючи, що ті не будуть зловживати дзвінками назовні та компенсують витратами на інші послуги оператора).

Дзвонячи з SIM-карточок з цим тарифом на SIM-карточки з київстарівським тарифом «Базовий +», умільці заробляють по 5 копійок на хвилині з кожної SIM-ки (і тим самим допомагають «Київстару» заробити ще по 6 копійок). За день вони отримують на мобільних рахунках значні кошти. В залежності від масштабу «бізнесу», заробітки можуть складати від кількох сотень до кількох тисяч гривень в день.

Щоб отримати готівку, їх можна продати. Мобільні кошти охоче купують ті, хто потім поповнює рахунки на базарах або пропонує недорогі розмови на вокзалах чи в інших людних місцях. Щоправда, продавати доведеться з дисконтом: за 100 грн. на SIM-картці можна отримати 75-80 грн. готівкою. «Київстар» дещо спростив цю задачу, ввівши послугу «Мобільні гроші». Завдяки їй гроші з мобільного рахунку можна забрати, перерахувавши на банківську карточку ПриватБанку, або у відділеннях БрокБізнесБанку чи «Дельта Банку».

Такі схеми зникнуть, коли ставка на міжмережеве з’єднання знизиться. Приміром, до цього операторів змусить галузевий регулятор – Національна комісія регулювання зв’язку та інформатизації. В такому випадку оператори будуть змушені компенсувати такі втрати підйомом цін на внутрішньомережеві розмови. І тоді нулі в рекламах мобільних послуг будуть з’являтися значно менше.

Аби втихомирити сімейного дебошира, міліціонер змушений був застосувати зброю

На Тернопільщині вже 20 років літньому таборі дітей привчають до нетрадиційної віри