На Тернопільщині на 53,7% знизилась захворюваність на кашлюк

Поділитися

На Тернопільщині серед керованих інфекцій відмічається зниження захворюваності на кашлюк на 53,7%. Однак медики звертають увагу: якщо батьки помітили, що їхня дитина кашляє більше п’яти днів, а призначене педіатром чи сімейним лікарем лікування не дає ефекту та не настає одужання, – потрібно провести дитині детальніше обстеження на кашлюк.

На Тернопільщині серед керованих інфекцій відмічається зниження захворюваності на кашлюк на 53,7%. Про це повідомила доцент кафедри педіатрії з дитячою хірургією №1 Тернопільського державного медичного університету ім.І.Я. Горбачевського Волянська Л.А. у своїй доповіді “Друга ревакцинація кашлюка – нагальна вимога часу” на обласній нараді з питань імунопрофілактики.

Однак, незважаючи на дані результати, потрібно проводити імунопрофілактику серед дитячого населення за календарем щеплення, адже по всіх регіонах України, Тернопільщини також, спостерігається недостатній контроль цього захворювання.

Кашлюк є гострим інфекційним захворюванням, що характеризується помірною інтоксикацією і розвитком нападів судорожного кашлю. Щодо симптомів, то захворювання починається з нездужання, погіршення апетиту, нежиті, невеликого підвищення температури і слабкого кашлю, який зберігається впродовж 1-2 тижнів, надалі чого його частота і інтенсивність починають посилюватися. В кінці нападів кашлю наголошується, особливо у малюків раннього віку, затяжне, часто болісне утруднення вдиху, відбувається виділення в’язкої склоподібної мокроти, іноді буває блювота. Під час нападу кашлю дитина збуджена, обличчя синюшного, вени шиї розширені, мова висовується з рота, вірогідне кровохаркання і носова кровотеча, зупинка дихання. Кашель, напади якого повторюються від 5 до 50 в день, триває впродовж 2-4 тижнів. Потім частота і інтенсивність кашлю зменшуються, хоча кашель продовжується ще впродовж 2-3 тижнів.

До слова, у дорослих і малюків старшого віку хвороба протікає менше важко і супроводиться ознаками вираженого, наполегливого бронхіту.

За словами, Волянської Л.А., “вакцинація в 70-80% попереджає цю небезпечну хворобу або ж, в крайньому випадку, вона протікає в легкій формі і без ускладнень таких як пневмонії, бронхіту тощо. Особливо небезпечним є так званий спонтанний пневмоторакс, під час кашлю якого відбувається розрив легеневої тканини. Вберегтися від кашлюка допоможе вакцинація. Вона входить в обов’язковий календар щеплень. Комбінована вакцина АКДП або пентаксин попереджують захворюваність не лише на кашлюк, а й на дифтерію, правець, гемофільну інфекцію та поліомієліт”.

Кашлюк певними симптомами нагадує застуду. Це гостре інфекційне захворювання можна підхопити в будь-якому віці. Втім, найчастіше ним хворіють дошкільнята, школярі молодшого віку та малюки.

Так, за даними 2011 року в Україні зареєстровано 2940 випадків захворювання, включаючи дорослих, що 2,8 рази більше ніж у 2010 році.

Доцент кафедри педіатрії з дитячою хірургією №1 Тернопільського державного медичного університету ім.І.Я. Горбачевського звертає увагу не на застосування розрекламованих препаратів, а в першу чергу, на вакцинацію та введення здорового способу життя, а також вітамінізацію, загартовування, дотримання загальноприйнятих санітарних норм, а це провітрювання, чистота тощо.

Світлана Гуменна

Прес-служба ДОЗ ТОДА

Третина куплених квартир у серпні коштувала в середньому 1,2 млн грн кожна

Спецслужби США збирали відомості ядерні програми