Тернопільським нумізматам на замітку: Національний банк України ввів в обіг нові пам’ятні монети

Поділитися

12 вересня Національний банк України ввів в обіг нові пам’ятні монети – “150 років Національній філармонії України” (два номінали) та “Будинок Поета (до 100-річчя Будинку М. Волошина)”.
Як повідомив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Віктор Нестеренко, обидві монети є дуже знаковими для культурного життя України, одна з яких присвячена 150-річчю однієї з найстаріших концертних організацій нашої держави, інша – 100-річчю з моменту завершення будівництва Будинку Поета Максиміліана Волошина, що був осередком представників творчої інтелігенції.
Монету “150 років Національній філармонії України” номіналом 5 гривень виготовлено зі срібла, її наклад – 3 000 одиниць. Монету номіналом 2 гривні виготовлено з нейзильберу, наклад – 20 000 одиниць. Художник і скульптор монет – Володимир Атаманчук.
“Біля колиски Київського філармонічного Товариства, заснованого в 1863 році, стояли відомі митці і прогресивні громадські діячі – композитор Микола Лисенко, фольклорист Микола Рігельман, композитор-аматор Петро Селецький та багато інших”, – відзначив Віктор Нестеренко.
Монету “Будинок Поета (до 100-річчя Будинку М. Волошина)” виготовлено з нейзильберу накладом 20 000 одиниць. Художники монет: Марія Скоблікова та Олександр Кузьмін, скульптори: Святослав Іваненко та Анатолій Дем’яненко.
“У Коктебелі, на самому березі мальовничої бухти, біля підніжжя стародавнього згаслого вулкана Кара-Даг стоїть незвичайний дім, який зберігає безліч реалій і легенд ХХ століття, створений Максиміліаном Волошиним для спілкування і творчості. Будинок відвідували представники багатьох поколінь творчої інтелігенції”, – розповів директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу.

Довідково.

Пам’ятні монети України мають високу художню та нумізматичну цінність.
Придбати монети можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.
Ціни на пам’ятні монети – на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.
Пам’ятні монети є дійсними платіжними засобами України й обов’язкові до приймання без будь-яких обмежень за їх номінальною вартістю до всіх видів платежів, а також для зарахування на розрахункові рахунки, вклади, акредитиви та для переказів.

Тернополян запрошують на вечір пам’яті Гергія Гонгадзе

Дорожньо-транспортна подія, що сталася в обласному центрі на Об‘їзній, забрала життя двох людей