У Тернополі обговорили механізм контролю влади між виборами

Поділитися

Активісти пропонують прийняти закон про «Владу в Україні», в якому будуть прописані механізми впливу громадян на чиновників і депутатів. Концепцію цього закону обговорювали сьогодні в Тернополі, під час круглого столу на тему «Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції».

Координатор громадської ініціативи «За відповідальну владу» Ігор Курус під час презентації законопроекту «Про владу в Україні» заявив, що введення в дію закону дасть можливість громадянам відкликати чиновників та реагувати на їхню бездіяльність, не чекаючи виборів і не захоплюючи райвідділи міліції.

«Метою громадської кампанії «За відповідальну владу» є прийняття законопроекту «Про владу в Україні». Дрібні чиновники щоденно використовують свою владу на власний розсуд, але, як правило, у власних інтересах. Ми маємо вбити вірус безвідповідальності в державному організмі країни. Законопроект «Про владу в Україні» дає реальні можливості громадянам відкликати з посад нечесних чиновників, суддів, начальників міліції, місцевих прокурорів та брехливих депутатів і мерів, і що найголовніше, без змін до Конституції України. Тільки таким чином ми зможемо позбутися корупції і вседозволеності посадовців», – зазначив Ігор Курус.

«На сьогодні досить часто українських виборців звинувачують у пасивності та інертності. Проте причина такої пасивності – у відсутності реальних механізмів впливу громадян на політиків, на владу у міжвиборчий період. Інститут відкликання та вотуму недовіри – це той інструмент, який дозволить громадянам ефективно впливати на чиновників, відчувати свій реальний внесок у розбудову українського суспільства», – зазначив голова політради партії «Вся Україна» Ярослав Погарський.

В свою чергу громадський діяч Ігор Гірчак повідомив, що в запропонованому законопроекті необхідно приділити увагу питанням впливу громадян на ті процеси, які відбуваються в Україні. І наголосив на тому, шо процес відкликання повинен відбуватися на рівні місцевого референдуму, а строк

дії закону повинен діяти не менше трьох каденцій, а не змінюватися від виборів до виборів.

«Існуюча система – це пакт між владою і громадянами. Для того, щоб щось змінити, необхідно запропонувати громаді не міфічну модель співпраці, а треба об’єднатися і йти працювати проти цієї системи. Необхідно створити ефективний механізм оцінювання діяльності чиновників, який змусить їх працювати. При наявності такого інструменту, будь-хто зможе ініціювати відкликання чиновників», – зазначив політичний експерт Ярослав Чорнозуб.

«Ми постійно живемо у революційному дискурсі. Нам слід шукати інший шлях», – наголосив громадський діяч Григорій Бурбеза.

Завершуючи дискусію, Ігор Курус підкреслив, що «ми маємо обговорити цей законопроект з громадою і знайти загальний консенсус». Відповідаючи на запитання журналістів Ігор Курус повідомив, що наразі законопроект знаходиться в стадії розробки і запросив усіх учасників круглого столу до співпраці, заявивши, що подібні заходи будуть відбуватися в усіх областях України.

***

Тема обговорення учасників круглого столу – питання безвідповідальності влади як основи системної кризи в Україні. На думку ініціаторів кампанії «За відповідальну владу», нинішнє становище – це наслідок безвідповідальності представників влади і нездатності опозиції контролювати владу. Таке переконання – результат кількамісячного обговорення проблеми в соціальних мережах.

На думку ініціаторів зібрання, ефективним механізмом посилення відповідальності посадовців є Закон України «Про владу в Україні», концепцію якого і було представлено в ході круглого столу. Даний законопроект передбачає запровадження інститутів відкликання виборних осіб та вотуму недовіри до призначуваних по вертикалі влади, що дозволить створити нову систему стримування і противаг між суспільством та державою. За таких умов чиновник не буде виконувати відверто злочинні накази свого керівника, а виконуватиме закон, бо в іншому випадку його «звільнить» громада. Така ж доля чекатиме і політиків, які не виконуватимуть своїх передвиборчих обіцянок, і суддів, які не встановлюватимуть справедливість.

Особливістю представленого законопроекту, закладеною авторами в його основу, є те, що запровадження механізмів відкликання депутатів, звільнення суддів та чиновників не потребує внесення змін до Конституції України.

Основними положеннями запропонованої концепції законопроекту є: визначення і закріплення на тривалий період виборчої системи в Україні; відсутність двозначностей; наявність чітких кваліфікаційних ознак злочину за невиконання цього закону; наявність переліку посадових осіб, до яких застосовується механізм відкликання мандату чи вотум недовіри, що тягне за собою звільнення з посади; встановлення механізму звільнення посадовців, призначених на посаду та відкликання мандату обраних громадами осіб; гарантії незмінності та тривалої дії закону.

У Кременці обговорять тему розвитку волонтерства

Тернополяни скинуть 100 доларові банкноти