Вчені припустили, що Земля була двійником супутника Юпітера Іо

Поділитися

У статті, опублікованій в журналі Nature, вчені заявили, що геологічна структура і зовнішній вигляд Землі в перші мільйони років її життя були практично не відрізняються від Іо, супутника Юпітера.

Аналіз найдавніших гірських порід Землі показав, що верхні шари літосфери планети були приблизно такими ж холодними, як і в наші дні. Хоча тривалий час вважалося, що нижні і верхні шари кори на ранній Землі були значно гарячішими, ніж поверхня нашої планети сьогодні. Цей парадокс досі не змогли пояснити.

Американські вчені зробили спробу розгадати цю загадку, звернувши увагу на найгарячіший елемент Сонячної системи – юпітеріанський супутник Іо.

Незважаючи на те, що надра цього супутника виробляють в 40 разів більше енергії , ніж сучасна Земля, середня температура кори Іо залишається відносно низькою.

Проаналізувавши структуру літосфери Іо, вчені прийшли до висновку, що причиною цього була “система центрального опалення” – мережа з вулканів і пов’язаних з ними труб в товщі кори і мантії, через які тепло викидається на поверхню разом з магмою.

Джерело: РІА Новости

Виявлені останки риби, що жила в океані 419 млн років тому

Мер Тернополя відпочив в Іспанії