49,7% мешканців Тернопільської області вважає, що їхні квартири необхідно утеплити

Поділитися

49,7% мешканців Тернопільської області вважає, що їхні квартири необхідно утеплити. Такий результат був отриманий в ході соціологічного опитування, проведеного центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів. В середньому по Україні цей показник складає 51%.

«Близько 4,4 відсотків мешканців Тернопільської області планують утеплити свої будинки до кінця нинішнього року, ще 33,6 відсотків – протягом 2014-2015 років. Близько 11,7 відсотків людей, у яких в квартирах взимку холодно, поки не мають фінансової можливості утеплити свої будинки», – сказав голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько. За його словами, в цілому по Україні свої квартири у 2013 році збираються утеплити 5 відсотків опитаних, в 2014-2015 роках – 27% людей. Андрій Цибулько відзначив, що українці почали самостійно вирішувати питання утеплення житлового фонду, не чекаючи допомоги держави.

«Попит на утеплення квартир зростає. Утеплення дозволяє, щонайменше, зробити вдома тепліше, як максимум – економити за сезон 1-2 тисячі гривень на додатковому обігріві квартири електроприладами», – сказав президент Асоціації виробників пінопласту Роман Захаренков.

Він зазначив, що в нинішньому році темпи зростання обсягів ринку утеплення квартир пінопластом виявилися істотно вищими за прогнози. «Ми очікували, що в нинішньому році ринок утеплення житла пінопластом зросте на 5 відсотків і буде утеплено близько 40 тисяч квартир. Сьогодні ми бачимо, що ринок виріс на 15 відсотків, і свої квартири утеплили близько 44 тисяч сімей», – зазначив президент Асоціації виробників пінопласту України. Згідно з оцінками цієї організації, утеплення зовнішніх стін потребує кожен третій житловий будинок. Всього необхідно утеплити близько 74 тисяч житлових будівель із загальною площею фасадів більш 306 млн. квадратних метрів.

Голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько відзначив, що сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна було б назвати теплоефективними. «В середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни», – сказав Андрій Цибулько. Голова Асоціації енергоаудиторів зазначив, що потенціал енергозбереження будинку тільки на 15% залежить від котельні, і на 85% – від здатності будинку утримувати тепло.

«Якщо дома випускають тепло, то скільки не замінюй котел, тепло буде використовуватися неефективно. Тому утеплення будинку – це не тільки зменшення енергоспоживання та підвищення рівня комфорту проживання, але й покращення зовнішнього вигляду будинку, продовження терміну його експлуатації і підвищення ринкової вартості», – зазначив голова Асоціації енергоаудиторів.

За словами Андрія Цибулько, державні програми, спрямовані на термомодернізацію житлового фонду, практично не фінансуються. «Зараз у держави немає коштів на комплексну термомодернізації житлових будинків, але вихід є, і багато людей вже самі його знайшли – це індивідуальне утеплення. Вони не чекають, поки держава прийде і допоможе, люди самоорганізуються і замінюють вікна, утеплюють фасади будинків, замінюють опалювальні системи і теплопункти. Такі немасштабні заходи вартістю 100-200 тис. грн. на будинок допомагають економити 10-15% витрат на опалення за сезон», – підкреслив голова Асоціації енергоаудиторів.

Довідка. Соціологічне опитування було проведено 9-16 вересня 2013 року центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів. Було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.

Пресс-служба

Ассоциации энергоаудиторов

У Тернополі сьогодні знакове судове засідання

Звірства тернопільської міліції (відео)