Тернопільський депутат поділився враженнями від скандального засідання аграрного комітету

Поділитися

Відомий в Україні журналіст Сергій Лещенко написав на сайті “Української правди” замітку у свій блог про засідання аграрного комітету Верховної Ради.

Минулого тижня відбулося дійство, ненормальне за мірками цивілізованої країни.

Аграрний комітет Верховної Ради провів своє засідання на території приватного винзаводу “Шабо” в Одеській області.

Колись на зорі незалежності було модно використовувати недолугу метафору “Україна – це друга Франція”. Але неможливо уявити, щоб депутати Національної асамблеї Франції проводили засідання профільного комітету десь у шато Шамберта.

По-перше, тому що це саме по собі вже реклама приватного виробника, тоді як депутати не мають права надавати перевагу жодному з них.

По-друге, проводити офіційний парламентських захід на винзаводі щонайменше некоректно, адже зрозуміло, якою “дегустацією” завершиться подібне зібрання.

І, по-третє, неможливо уявити, щоб депутати французького парламенту не пустили журналістів на своє засідання. А саме так сталося з Сергієм Андрушком і Ганною Грабарською, які приїхали висвітлювати таке дивне зібрання комітету Верховної Ради на заводі “Шабо”.

Але подібні алко-тури під виглядом офіційних заходів – не єдиний прояв дебілізму, який можна спостерігати у Верховній Раді під керівництвом Володимира Рибака і Валентина Зайчука.

У минулих парламентах бувало багато різного, але ніколи там не проводили політичні з’їзди партій. Ні в часи, коли партією влади була НДП Пустовойтенка, ні СДПУ (о) Медведчука, ні “Наша Україна” Ющенка.

Але в середині вересня 2013 року вперше парламент став місцем проведення політради Партії регіонів. Що тут такого – запитаєте ви? Це – пряме використання адміністративного ресурсу. З таким же успіхом автопарк Верховної Ради можна офіційно передати на обслуговування коханок депутатів.

Чи можете ви уявити, щоб в приміщенні Конгресу проходив з’їзд Демократичної партії? Або з’їзд консерваторів – у Вестмінстері? Або збори партії християнських демократів – у Бундестазі? Або навіть “Єдиної Росії” – у Державній Думі?

Звичайно, це неможливо – адже це пряме зловживання своїм статусом “партії влади”. А також перекладення на державний бюджет видатків партії.

У парламенті можуть відбуватися лише заходи на рівні фракції, але аж ніяк не збори керівних органів партії.

Але Партія регіонів перевершила усіх. 18 вересня регіонали провели в приміщенні Верховної Ради збори політичної ради.

Згідно зі статутом Партії регіонів, саме політрада є “вищим керівним органом Партії регіонів у період між з’їздами”.

При цьому керівництво парламенту всіляко намагалося приховати політраду ПР, яка відбулася під їхнім дахом. “Апарат Верховної Ради України не є розпорядником такої інформації”, – сказано в листі-відповіді.

Водночас постпред президента Януковича Юрій Мірошниченко нещодавно підтвердив у інтерв’ю “Українській правді”, що в стінах парламенту вони проводили саме політраду.

“Це було засідання фракції, а потім відбулося й засідання політради, – описував він події 18 вересня у парламенті. – Ми (на цьому засіданні) розширили політраду і дообрали двох заступників голови партії – Клюєва і Колеснікова”.

Подібне зловживання адмінресурсом має просте пояснення – це тотальна безкарність регіоналів.

Оскільки за Конституцією всі рівні в своїх правах, залишається порадити тепер партії “Свобода” зібрати в сесійній залі парламенту свій з’їзд, запросивши туди якнайбільше делегатів. Можливо. заодно вдасться і захопити владу в Україні.

Тернопільська інтернет-газета “ПРО ВСЕ” звернулась до члена цього комітету, народного депутата України від Тернопільщини Михайла Апостола прокоментувати ситуацію. Ось як оцінює цю подію наш парламентарій.

4 жовтня 2013 року Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин у порядку контролю за дотриманням законодавства, що регулює виноробну галузь проводить виїзне засідання в Одеській області на тему: «Про стан і перспективи розвитку вітчизняного виноробства як пріоритетної галузі сільського господарства».

Виїзне засідання відбувається під головуванням Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Калетніка Г.М., у якому беруть участь народні депутати України – члени Комітету, представники однієї із кращих в Україні промислово-торгової компанії «Шабо», фахівці виноробної галузі, а також представники громадськості та засобів масової інформації.

Під час виїзного засідання Комітетом обговорюється широке коло питань, пов’язаних, зокрема, із приведенням у відповідність законодавства України в сфері виноробства до законодавства провідних країн світу, які досягли значних покращень в цьому питанні.

Учасники заходу планують розглянути законодавчі пропозиції щодо внесення змін до законів України «Про виноград та виноградне вино», «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», «Про безпечність та якість харчових продуктів» та виробити спільне колегіальне рішення про подолання негативних тенденцій у виноробній галузі, убезпечення її від руйнації та сприяння її розвитку.

Крім того, захід присвячено питанню стану використання земель під багаторічними насадженнями. В сучасних умовах, коли держава здійснює відповідну політику, спрямовану на розвиток, захист і створення нових садових господарств різних форм власності, розширення виробництва плодів, ягід і садового матеріалу для відтворення багаторічних насаджень, особливої уваги заслуговує питання врегулювання на законодавчому рівні суспільних відносин  щодо використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення для багаторічних насаджень.

Народний депутат України Михайло Апостол

Донька Віталія Максимова виграла кубок України!

У Пенсійному Фонді в Тернополі – обманюють пенсіонерів