Україна за вісім місяців експортувала більше 150 тонн вибухівки

Поділитися

У січні-серпні поточного року з України було експортовано більше 150 тонн готових вибухових речовин. Про це свідчать останні дані Державної служби статистики, повідомляє УНН.

Згідно даних Держстату, за сім місяців поточного року українські підприємства експортували 153 тонни 156 кг готових вибухових речовин окрім порохів загальною вартістю 554,3 тис. дол.

Як раніше повідомляв УНН, за сім місяців поточного року українські підприємства експортували пороху і вибухових речовин на 7 млн 811,8 тис. дол. При цьому, у порівнянні до січня-серпня 2012 року обсяги експорту пороху і вибухових речовин зросли на 17,1%.

Нагадаємо, на думку професора кафедри будівництва шахт і підземних споруд Донецького національного технічного університету, доктора технічних наук Станіслава Калякіна, Україна може збільшити виробництво вибухівки для шахт.

“В Україні є лише кілька великих підприємств, здатних виготовляти промислову вибухівку – це, зокрема, Павлоградський хімзавод, ХКО ім. Г.І.Петровського та Донецький казенний завод хімічних виробів. Особливість їх роботи полягає в тому, що промислові вибухові речовини виготовляються з залишків складових боєприпасів, утилізованих методом промислового розбору. На жаль, на цих підприємствах утилізація наразі проводиться у дуже малих обсягах через відсутність фінансування з боку держави”, – сказав експерт.

С.Калякін підкреслив, що збільшення обсягів виробництва промислової вибухівки можливо лише у випадку збільшення обсягів утилізації боєприпасів методом промислового розбору.

Cтарший брат вбив молодшого брата

Безпритульного верблюда знайшли на околиці Харкова