Переговорів у форматі “Україна-ЄС-Росія” не буде

Поділитися

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт у Вільнюсі перед початком Саміту “Східне партнерство” наголосив, що не бачить можливості реалізувати пропозицію української влади про залучення Росії до переговорів Києва і Брюсселя і проведення тристоронніх переговорів про асоціацію України і ЄС, повідомляє  “ВВС Україна”.

“Чому б вони мали відбуватися? ЄС не веде переговорів про свою політику із Росією, маю констатувати”, – зазначив дипломат, додавши, що “Східне партнерство” некоректно називати програмою, яку було створено спеціально для України.

На його думку, у разі, якщо Україна не підпише Угоду про євро асоціацію, “важливо продовжувати співпрацю з Україною”.

“У нас багато конкретних програм у межах Східного партнерства – навіть із Білоруссю з усіма її проблемами – в сфері розбудови громадянського суспільства, екології, транспорту тощо. Але звісно, що співпраця буде не на такому високому рівні, як це могло б бути”, – зазначив дипломат.

Нагадаємо, 21 листопада Кабінет міністрів України вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС у зв’язку зі значними економічними ризиками України.

Пізніше стало відомо, що український уряд ініціює створення тристоронньої комісії за участю Європейського Союзу та Російської Федерації для опрацювання комплексу питань, спрямованих на відновлення втрачених обсягів виробництва та напрямів торговельно-економічних відносин, розширення та сприяння міжнародній торгівлі.

В той же час офіційна позиція ЄС в тому, що про тристоронні консультації щодо євроінтеграції України наразі не йдеться.

“Ґринджоли” напишуть пісню для Євромайдану

На ніч безмежного шопінгу від Cosmopolitan завітало у Тернополідо 20 тисяч відвідувачів