Фірму заступника мера Тернополя “відмазали” від штрафу у 50 тисяч

Поділитися
Владислав Стемковський (зліва)

Суд скасував рішення Антимонопольного комітету, який у травні цього року оштрафував ТОВ «Тернопіль Комунал Сервіс» на 50 тис грн. за узгодження дій на тендері з комунальним підприємством «Тернопільська міська міська шляхово-експлуатаційна дільниця». Про це свідчить постанова Львівського апеляційного господарського суду від 5 грудня.

Як відомо, на ринку Тернополя фірму пропихає заступник мера Владислав Стемковський. Він навіть на сесії обласної ради відкрито агітує депутатів у сесійні залі підтримувати проекти луцької фірми

АМКУ встановив, і це підтвердив госпсуд Тернопільської області, що «Тернопіль комунал сервіс» і КП «МШЕД» узгодили між собою умови участі у торгах із утримання вулично-дорожньої мережі Тернополя. Фірма отримала підряд вартістю 15,99 млн грн., комунпідприємство – на 1,92 млн грн.

Про узгодження дій свідчить те, що їхні довідки про наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід надання послуг, що мали бути складені у довільній формі, є ідентичними за заголовками, назвами та розміщенням слів в стовпцях таблиць та схожістю за структуруванням таблиць. При цьому міськрада форму таблиці не надавала.

Крім того, довідки про наявність працівників відповідної кваліфікації складала одна особа, яка працює на обох підприємствах на посаді інженера з питань підготовки кадрів та ведення кадрової роботи.

Однак, апеляційний суд не побачив доказів зговору. «Було наявне змагання, був вибір учасника з найменшими ціновими пропозиціями, відсутня угода між учасниками про узгоджені дії. Також не можна сказати, що мали місце антиконкурентні узгоджені дії, оскільки жодних доказів змови немає», – вказав суд.

Суд відзначив, що «відтворення поведінки свого конкурента» є проявом специфіки відповідного ринку. «Схожість має бути саме результатом узгодженості конкурентної поведінки, а не виявлятися у простому співпадінні дій суб’єктів господарювання, зумовленим специфікою відповідного товарного ринку», – сказано у постанові.

І те, що інженер, що працює одночасно на обох підприємствах, готував довідку про кваліфікаційних працівників, за висновками суду, «не дає підстав стверджувати про наявність зговору між учасниками торгів». Довідку підписав директор фірми «Тернопіль Комунал Сервіс», який «не має жодного відношення до керівництва, як одного так і іншого підприємства, а відтак і не може прийняти жодних рішень з даного приводу».

КП «МШЕД» підпорядковується Тернопільській міській раді. Засновником ТОВ «Тернопіль комунал сервіс» є Ірина Швець з Луцька, директором – Юрій Пилипчук, повідомляють “Наші гроші”.

Швейцарець і двоє українців видурили у мистецтвознавця з Австрії майже 40 млн грн

Сім років в’язниці отримала дівчина-підліток за вбивство своєї матері