Попит українців на валюту у листопаді виявився максимальним за рік

Поділитися

Політична нестабільність вкрай негативно впливає на український валютний ринок. У листопаді чистий попит на іноземну валюту з боку населення виявився максимальним за рік – близько 783 млн доларів, повідомляє УНН з посиланням на “Комерсант-Україна”.

Гостра політична криза і девальваційні очікування спровокували сплеск інтересу населення до іноземної валюти. Чистий попит на готівкову валюту в листопаді склав 782,6 млн – це найзначніший показник за останній рік, повідомили вчора в Нацбанку. Більш висока активність громадян при купівлі валюти спостерігалася рівно рік тому, коли після парламентських виборів чистий попит досягав 1,5 млрд дол. У наступні місяці чистий попит був у кілька разів менше або громадяни і зовсім продавали валюти більше, ніж купували.

Примітно, що фактично весь листопадовий чистий попит на валюту був перекритий золотовалютними резервами Нацбанку. Регулятор направив на інтервенції протягом місяця сумарно 779,6 млн дол.: 361 млн дол., 215 млн євро і 92 млн фунтів стерлінгів.

Банкіри визнають, що політична криза, що настала слідом за відмовою уряду від підписання угоди про асоціацію з ЄС, на тлі рецесії економіки спровокувала підвищений попит на готівкову валюту. Через це в кінці листопада – початку грудня валютний ринок почало лихоманити, курс долара навіть досягав 8,4 грн. При цьому скупка валюти супроводжувалася відпливом грошей з валютних депозитів – громадяни забрали з банків 94,2 млн дол. І хоча відтік триває другий місяць поспіль, його не можна назвати значним – банки позбулися всього 0,4% свого валютного портфеля.

“Шахтар” поступився у другому таймі і ментально, і фізично

На Євромайдан прибули 50 мікроавтобусів з активістами з регіонів