Прокуратура Тернопільщини реагує на виявлені факти порушень у сфері охорони надр

Поділитися

Питання додержання вимог законодавства у сфері охорони надр перебуває на постійному контролі органів прокуратури області.

Зокрема, органами прокуратури області постійно проводяться перевірки додержання вимог законодавства у діяльності органів виконавчої влади, місцевого самоврядування щодо раціонального використання надр та спеціально уповноважених органів державного контролю у сфері надрокористування, а також суб’єктів господарювання, які займаються видобутком корисних копалин.

Прокурорські перевірки засвідчили, що внаслідок бездіяльності посадовців органів влади та місцевого самоврядування допускаються непоодинокі факти незаконного видобування корисних копалин.

Попри виявлені порушення у цій сфері, спеціально уповноважені органи державного контролю заходів задля їх усунення не вживають.

Прокуратурою на факти порушень вимог законодавства, у тому числі кримінально-карані, відреаговано.

Для прикладу, Тернопільським міжрайонним прокурором з нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері та прокурором Чортківського району виявлено чотири незаконних рішення сесій сільських рад з питань надрокористування. За наслідками розгляду внесених прокурорами документів реагування, зазначені акти органу місцевого самоврядування скасовано.

Прокурором Монастириського району скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно суб’єкта господарювання, який за відсутності спеціального дозволу на користування надрами незаконно видобував камінь пісковик, що належить до корисних копалин загальнодержавного значення, в урочищі «Городище» Коропецького лісництва ДП «Бучацьке лісове господарство».

Також прокурором Підволочиського району скеровано до суду кримінальне провадження за фактом самовільного видобування посадовцем одного з товариств району підземних вод, що віднесені до корисних копалин загальнодержавного значення.

Загалом, за результатами проведених перевірок у зазначеній сфері органами прокуратури області упродовж поточного року розпочато 3 кримінальних провадження, внесено 56 документів прокурорського реагування. За наслідками їх розгляду до відповідальності притягнуто 29 посадовців органів влади та місцевого самоврядування, у тому числі 10 – органів контролю.

За втручання органів прокуратури у сфері надрокористування до бюджету відшкодовано понад 110 тисяч гривень. Прокурорами до суду заявлено позовів на суму 75 тисяч гривень.

Прес-служба прокуратури Тернопільської області

Петриківський розпис включено ЮНЕСКО до Списку нематеріальної культурної спадщини людства

Зараз найкращою є тактика УПА