Володимир Горбач: «Майдан» об’єднав і громадян, і політиків

Поділитися

Вже місяць говорять про самоорганізацію народу, вимагають від опозиції якихось конкретних дій, а тим часом сам Майдан, як суспільна інституція, не закріпився в якусь організаційну структуру. Тому створення загальнонаціональної організації «Майдан», обрання Ради цього об’єднання заради організації та координації подальших дій є надзвичайно позитивним фактом. Таку думку висловив представник Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» Володимир Горбач.
Він розповів, що новоутворений громадський рух хоча і ставить перед собою політичні цілі – відставку уряду, президента, покарання винних і звільнення невинних, – але об’єднує і громадян, і політиків.
«Від Народного об’єднання політики отримують більшу легітимність, зможуть говорити від імені громадського руху, а не лише від власної партії. Громадські ж рухи отримують можливість контролювати політиків, вироблення політичних рішень. Це та додана вартість, якої раніше у громадянського суспільства не було», – зазначив Володимир Горбач.
Представник «Третьої Української Республіки» переконаний, люди, які зібралися на Майдані, розуміють, що можуть змінити систему через вибори. Тому серед вимог протестувальників лунають дострокові вибори парламенту та президента.
«Мова йде не про захоплення будівель Адміністрації Президента чи Верховної Ради, а про те, щоб моральним тиском змусити людей, які там сидять, піти на переобрання, – наголосив Володимир Горбач. – У майданівців цілком зрозуміла мета – змінити політичну систему, написати нову Конституцію. А це – закладення правил дій для політиків вже після того, як мета буде досягнута», – заявив він.
За словами представника «Третьої Української Республіки», тих подій, які трапилися на Майдані – розгін Беркутом мітингувальників, мільйонне народне віче тощо – ніхто не очікував. Саме тому, на думку Володимира Горбача, Україна після Майдану буде вже інакшою, так само трансформуються і політичні сили.
«Вони формуватимуться знизу, з громадян, які є рушійною силою розвитку суспільства», – впевнений представник «Третьої Української Республіки».
Нагадуємо, у неділю, 22 грудня, народне віче на Євромайдані у Києві ухвалило резолюцію про створеннязагальнонаціональної організації Народне об’єднання «Майдан» та обрання її Ради. Співголовою ради новоствореного «Майдану» став Юрій Луценко.

Віче народоправства у Тернополі (відео)

Активісти місцевих Євромайданів працюватимуть як мережа з метою самозахисту і зміни системи