На Водохреще, освячуватимуть воду та пірнатимуть у водойми

Поділитися

Сьогодні, 19 січня православні та греко-католики святкуватимуть одне з найбільших релігійних свят – Хрещення Господнє (Водохреща). До цього свята у багатьох місцях в Києві проводитиметься освячення води у водоймах та інші святкові заходи. Всі бажаючі матимуть змогу пірнути в йорданську воду, пише УНН.

Пірнути в освячену воду можна буде, зокрема, на Оболонській набережній, вул. Прирічна, 5-а.

Біля Свято-Покровського собору о 12:00 розпочнеться урочисте освячення води в Дніпрі настоятелем УПЦ МП Володимиром.

Також буде здійснюватись святкова торгівля, бажаючі зможуть придбати символічну сувенірну продукцію та взяти участь у народних гуляннях.

Крім того, можна буде випробувати свої сили у Парку культури та відпочинку “Гідропарк” (лінія Острів Передмістна слобідка, 1. Крещение). О 14:00 біля каплиці Хрещення Господнього святити воду буде патріарх Київський і всія Русі-України Філарет.

Тут також проходитимуть народні гуляння та ярмарок.

Ще одним місцем святкування Водохреща у столиці вже традиційно став Козацький хутір “Мамаєва слобода” (вул. Михайла Донця, 2).

Святкові заходи на Козацьку Ордань (Водохрещу):
09:00 — Хресна хода на Йордан. Велике освячення води на озері біля Ставропігійної козацької церкви “Покрова Пресвятої Богородиці” перед Йорданським хрестом.
09:00-12:00 — Освячення води довкола церкви.
12:00 — Купання в Орданській воді.
12:30 — Спалення на вогнищі дідухів, обряд “Водіння кози” та символічне “вигнання Куті” за участі фольклорних колективів.
Після чого розпочнуться народні гуляння.

Крім вказаних місць, також традиційно охочі пірнути в освячену воду збираються на березі озера Тельбін (пр. Павла Тичини 18 біля церкви Різдва Христового на Березняках. Освячення води відбудеться о 12:00), у Голосіївськму парку в Свято-Покровському Голосіївському монастирі. Крім того, святити воду будуть у Парк Феофанія, вул. Академіка Лебєдєва, 32.

Освячуватимуть воду і біля Патріаршого собору Української греко-католицької церкви (район станції метро “Лівобережна”, вул. Микільсько-Слобідська, 5).

У парку “Київська Русь” та музеї “Пирогово” відбуватимуться святкові заходи, але пірнати у крижану воду там не будуть.

У програмі святкувань у “Пирогово” передбачена святкова літургія у церкві Св.Архістратига; показ обряду освячення господарем оселі і напування хрещенською водою худоби та ін.

Народні депутати від опозиції виганяють злого духа

Що відбувається на Йорданському Майдані?