Студент зі Львівщини розповів про те, як його у нелюдський спосіб жорстоко катували “беркутівці”

Поділитися

23 січня 2014 року відбувся брифінг народного депутата України від ВО “Свобода” Ірини Сех та студента із Червонограда Михайла Ниcкогуза, якого без жодного приводу на вулиці Грушевського у Києві 20 січня затримали працівники “Беркута” і жорстоко побили.

Як розповіла Ірина Сех, після затримання Михайла, який є неповнолітнім, бійці спецпідрозділу “Беркут” катували його та жорстоко знущалися з нього.

“Ми дивом дізналися, що Михайла затримано. Одразу надали йому юридичну допомогу. Хлопця затримали після жорстоких, нелюдських катувань. Він перебував під наглядом міліції у лікарні 60 годин. Учора в Солом’янському районному суді відбулося засідання. Обвинувачення вимагало на час слідства утримувати його в СІЗО два місяці, бо йому інкримінують “масові заворушення”. Ба більше, усі обвинувачення Михайла будуються на рапорті однієї людини – керівника харківського “Беркута” майора Василенка. Запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на два місяці прокуратура вимагала через те, що, мовляв, Михайло може чинити перешкоди слідству. Та захисники відстояли те, що немає жодних доказів участи Михайла у подіях на Грушевського. Він просто перебував там та вів відеозапис подій. У результаті суд вирішив залишити Михайла під домашнім арештом. Зараз ми боїмося за його життя, бо те, що він розповів про звірства так званих правоохоронців, не може просто вкластися в голову. Тому вже зараз транспортуватимемо його до Львова для подальшого лікування із проведенням медичної експертизи. Захисники Михайла разом із його батьком готують заяву до прокуратури про вчинення злочину працівниками “Беркута”, – повідомила Ірина Сех.

Михайло Нискогуз розповів, що 20 січня близько 19:00 він фільмував події біля колонади стадіону “Динамо”. У якийсь момент “Беркут” пішов у наступ і всіх почали бити. Під час цього нападу, за словами постраждалого, окрім нього, “беркутівці” затягли на свою територію ще й журналіста та иншу людину.

“Беркутівці” затягли мене за свої барикади, де утворили живий коридор близько із сорока осіб і провели мене через нього. У цей час били кийками, щитами, руками, ногами, плювали на мене та насміхалися. Коли я пройшов коридор – їхній керманич змусив мене повністю роздягтися – далі усе тіло залили перцевим газом. Коли ж я почав корчитися від болю – вони всі насміхалися. Та цим все не закінчилося, хтось із них витягнув ніж та порізав мені сідницю. Також у той час, коли мене били, змушували співати державний славень. Коли вели в автозак, мені заламали руки так, що одна зламалася. Після того кинули в автозак та чотири години не хотіли викликати швидку.

У автозаці нас було троє. Керманич “Беркута” зайшов і почав стукати до кожного у відділення і питати, чи у нас цілі зуби. Один із нас сказав, що так, після чого він відкрив камеру та вибив йому зуби.

Коли все ж приїхала швидка, мене намагалися забрати до дитячої лікарні через те, що я неповнолітній, проте той же керівник “Беркута” наполягав, що я ніякий неповнолітній і це не правда, тому треба доправляти до лікарні, де є палата-камера. Він ще й додавав, що мене мало били! Вдячний лікарям, що забрали мене звідти”, – розповів Михайло Нискогуз.

У результаті нелюдських знущань Михайло отримав струс головного мозку, перелом ліктя, переломи пальців рук та ніг, колоту рану сідниці, забої лоба, забої у тім’яній частині голови та низку побоїв по всьому тілу, повідомляє сайт партії Свобода.

7 облдержадміністрацій в Україні перейшли під контроль Майдану

Тернопільські правоохоронці у відставці закликали беркутівців не виконувати злочинних наказів та повертатися додому