У Литві закон про російську і польську мови справедливо назвали антиконституційним

Поділитися

Державна комісія з литовської мови критично оцінює розглянутий в сеймі проект закону про нацменшини, який у деяких державних відомствах дозволить використовувати польську і російську мови, повідомляють місцеві ЗМІ.

У поширеній комісією заяві наголошується, що проект в деяких самоврядуваннях практично узаконить двомовність, тобто мова національної меншини в них набуде статусу офіційної мови, а це суперечить Конституції і закону про державну мову.

Комісія також вважає проект закону декларативним, в нього перенесено не конкретизоване положення Конвенції про основи захисту нацменшин. Відзначається, що проект виходить за рамки згаданої конвенції, оскільки у конвенції йдеться про можливість публічної демонстрації знаків, написів та іншої інформації приватного характеру мовою нацменшини.

“Відзначається, що політику щодо нацменшин здійснює уряд, однак положення цієї політики в законі по суті не сформульовані, тому що не визначено що є національною меншиною, за якими критеріями будуть встановлюватися місця компактного проживання “, – йдеться у відгуку комісії.

Проект закону про нацменшини, що отримав суперечливі оцінки, планувалося розглянути в останній день осінньої сесії парламенту на минулому тижні, проте за пропозицією опозиційних консерваторів він був виключений з порядку роботи.

1 мільйон 400 тисяч гривень виділили з державного бюджету на придбання житла мешканцям Тернопільщини

Німецький Бундесбанк перевіз до Німеччини 37 тонн золота