Віталій Максимов: “А які саме кримінальні справи хотіли знищити у Тернополі?”

Поділитися

Події в ніч з 18 на 19 лютого змінили Тернопіль і тернополян. Чи можна було уникнути їх? Хто насправді штурмував міліцію, суди та прокуратуру? Навіщо було знищено десятки кримінальних справ?

Про це й інше запитаємо в генерал-лейтенанта у відставці Віталія МАКСИМОВА.

– Віталію Вікторовичу, як прокоментуєте безлади в ніч з 18 на 19 лютого?

– Перш за все, я переконаний у тому, що це не тернополяни спровокували ці заворушення. Проаналізуйте: аналогічні події відбувалися у трьох сусідніх ЗАХІДНИХ областях, практично одні й ті ж адміністративні споруди та адмінприміщення правоохоронної системи – облдержадміністрація, прокуратура, суд, міліція, ДАІ, СБУ – були розгромлені. Як пам’ятаємо, раніше мітингувальники мирно пікетували ці будівлі. Думаю, у цьому випадку влада мала намір продемонструвати усім безвладдя, що панує в Галичині, підкресливши, що по всій Україні таких погромів немає.

 -Чи є підстави вірити у те, що ці події були спровоковані не місцевими мешканцями?

– Я спілкувався з одним із діючих керівників оперативних служб, який передивлявся відео цієї ночі. Він давно працює на своїй посаді, багато людей знає і категорично заявляє, що у перших рядах були однозначно не тернополяни. Це є підтвердженням моєї версії, що спровокували ситуацію – «тітушки», хоча основною групою, звісно, були наші люди, котрі, втомлені майже безрезультатною тримісячною боротьбою, не стримали агресивних емоцій.

Що можете сказати про поведінку і реакцію правоохоронців на цю ситуацію?

– Варто зазначити, що дії деяких керівників правоохоронних структур були неадекватними щодо подій, які відбувалися в ту ніч. По-перше, я переконаний, що керівники і обласної міліції, і міської, і УМВС повинні були вийти до людей, пояснити все так, як це зробили їхні колеги в інших регіонах, сказати, що вони з тернополянами, що не будуть виконувати злочинних наказів, що давали присягу українському народу. На жаль, ці кроки не були зроблені керівництвом і це також підштовхнуло людей до радикальних дій.

– Що ж, на Вашу думку, має робити влада і громада у випадку такого ігнорування з боку правової системи?

– Знаєте, за ці два дні після заворушень я отримав багато дзвінків від тернополян. Ще під час виборів я проводив багато зустрічей, а тому тернополяни мій номер мають. Мешканці міста були дуже занепокоєні атмосферою у місті, вони повідомляли мені про мародерство, про те, що батьки бояться відпускати дітей ввечері на вулицю, лінія «102» не працювала, не було до кого звернутися, на скоєні правопорушення реагування не було. Наша міська

та обласна влада виявили неготовність до схожих ситуацій, їхні дії були хаотичними та непрофесійними. Голова та депутати обласної та міської рад повинні були викликати керівника УМВС, генарала Сака, аби той прозвітував про ці події. Вони мають на це законне право. Викликати і запитати у правоохоронців: чому склалася така ситуація? чому вони не забезпечили охорону громадського порядку, не тільки в ніч, коли це сталося, а й у наступні дні? Для мене незрозумілою залишається поведінка і позиція начальника УМВС, голови СБУ, прокурора – чому вони не підписали заяви про підпорядкування обласній та міській радам, які подали їхні колеги з Івано-Франківської та Львівської областей? Подивіться, начальник Закарпатської міліції вивів усіх своїх підлеглих у формі до людей і сказав, що всі вони служитимуть українському народу, як написано у присязі. Ось так повинна діяти міліція.

 -Зараз обговорюється доля справ, які згоріли у міліції, прокуратурі, суді – чи зможуть їх відновити?

– Зрозуміло, що не всі справи можна буде відновити. А на їх вирішення чекає багато людей, від них залежить чимало доль. Але от чи не було насправді у «ті- тушок» задуму знищити конкретні справи, навіть не політичні, а економічні? Я думаю, що правоохоронці поновлять документи. Звісно, на це їм знадобиться певний час. Але я вкотре наголошую: це не ті методи впливу на владу та боротьби з нею, котрі мають використовувати цивілізовані європейці.

 – Зрозуміло, що сьогодні довіри до правоохоронних органів нема. Як вважаєте, вони зможуть її повернути?

– Ще півроку тому, згідно з даними Національного інституту соціології рівень довіри до міліції становив 1% . Зауважте, що цей інститут – структура підконтрольна державі. А тепер уявіть, якби таке дослідження зробили незалежні експерти. Чи був би бодай отой один відсоток? У світлі ж подій останніх трьох місяців, думаю, правоохоронні структури мали би цілком від’ємний коефіцієнт довіри громадян. Упевнений: у державі відбудеться зміна і керівниками силових структур стануть ПРОФЕСІОНАЛИ, пройде люстрація керівного складу правоохоронних органів, тоді ж довіра громадян зросте. Звісно, існуючий спецпідрозділ «Беркут» повинен бути розформованим, оскільки абсолютно себе скомпроментував. Як правоохоронець розумію, що повністю ліквідувати його буде не мудро. Такий функціональний підрозділ в міліції необхідний, але до нього треба набрати нових людей, які були активними на Майдані, перш за все, як ЗАХИСНИКИ.

 -Перемовини з президентом, повернення до Конституції 2004 року – це початок кінця революції?

– На сьогодні ще не все вирішено. Ми зробили навіть не крок, а півкроку до спокою в державі. Бо цій владі довіряти не можна, Януковичу довіряти не можна – останні три місяці показали скільки разів він «кидав» український народ, скільки обдурював усіх нас. Треба йти до кінця, допоки не будуть прийняті всі вимоги опозиції і, в першу чергу, – Майдану. Тільки тоді можна буде констатувати завершення революції.

Спілкувалася Олена РОЖКО.

Кривавий диктаторський режим впав

0

Самооборона Майдану допомогла постраждалим в ДТП у В. Гаях на Тернопільщині