Звернення Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова до народу України

Поділитися

Шановні співвітчизники!

Україна щойно пережила і найславніші, і найтрагічніші дні у новітній своїй історії. Потужними мирними акціями на захист своїх прав та свобод, власного європейського вибору ми вразили весь світ, і в цій боротьбі згуртувалися і зміцніли як сучасна політична нація. Але за перемогу над диктатурою ми заплатили надзвичайно високу ціну. Замість того, щоб почути і врахувати законні і справедливі вимоги суспільства, кримінальний і кривавий режим Януковича жорстоко й холоднокровно вбивав і калічив мирних людей. За офіційними і шокуючими даними Міністерства охорони здоров’я, загинуло щонайменше 88 людей. Давайте вшануємо їхню світлу пам’ять загальнонаціональною хвилиною мовчання.

Небачена жорстокість і звірства диктаторського режиму не зупинили громадян, вони самовіддано, ціною власного життя боронили свої права – і перемогли. Завдяки мужності, подвигу та самопожертві героїв Майдану кривавий режим впав.

Враховуючи втечу Януковича із столиці і те, що він фактично самоусунувся від виконання конституційних повноважень, Верховна Рада України взяла на себе всю повноту відповідальності за ситуацію в країні, конституційною більшістю голосів відсторонила Януковича від займаної посади і призначила позачергові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.

Водночас парламент так само конституційною більшістю голосів відновив дію Конституції в редакції 2004 року, що була незаконно скасована Януковичем в 2010 році. Ми обмежили диктаторські повноваження Глави держави і повернулися до парламентсько-президентської республіки. На цій основі в найближчі дні у Верховній Раді буде створено нову парламентську більшість, яка сформує новий Уряд України. До того часу Верховна Рада доручила мені як її Голові координувати роботу Кабінету Міністрів в умовах, коли значна частина урядовців зникла у невідомому напрямку.

Конституція у відновленій редакції 2004 року передбачає, що за відсутності Президента його обов’язки виконує Голова Верховної Ради. В умовах, що склалися, це необхідно для відновлення функціонування виконавчої влади та проведення чесних, прозорих виборів Президента.

Для забезпечення правопорядку Верховна Рада призначила тимчасово виконуючого повноваження Міністра внутрішніх справ та уповноважених за діяльністю Генеральної прокуратури, Міністерства оборони, Служби безпеки. Це означає, що силові структури перестали загрожувати життю, здоров’ю та безпеці громадян України.

Наше перше завдання на сьогодні – припинити протистояння, відновити управління, керованість і правопорядок в країні, відвести в місця постійної дислокації всі спецпідрозділи та внутрішні війська, гарантувати мир та спокій, не допустити нових жертв, локальних протистоянь та самосудів. Маємо дати жорстку відсіч будь-яким проявам сепаратизму та зазіханням на територіальну цілісність України.

Нема сенсу розповідати про ситуацію в економіці – ви відчуваєте це власними кишенями. Те, що залишили нам Янукович з Азаровим, важко назвати навіть руїною. На фоні підйому в світовій економіці, українська – котиться у прірву й знаходиться в переддефолтному стані. Оздоровлення економіки – це місія нової владної команди, яку остаточно буде сформовано після президентських виборів. Завдання нового Уряду – зупинити сповзання країни у прірву,  стабілізувати валютний курс, гарантувати своєчасні виплати зарплат, пенсій, стипендій, повернути довіру інвесторів, сприяти розвитку підприємств та створенню нових робочих місць.

Ще один наш пріоритет – повернення до курсу на євроінтеграцію, з боротьби за яку і починався Майдан. Ми повинні повернутися до родини європейських країн.

Ми усвідомлюємо важливість зв’язків з Російською Федерацію, і готові до діалогу з керівництвом Росії, щоб побудувати стосунки з цією країною на новій, справді рівноправній і добросусідській основі, яка визнає та враховує європейський вибір України.

Сподіваюсь, що саме такий вибір буде підтверджено на президентських виборах 25 травня 2014 року. Гарантуємо: вони цілком і повністю відповідатимуть найвищим європейським стандартам, будуть вільними та чесними. Кожен матиме право безперешкодно зробити свій вибір та обрати достойного, на ваш погляд, Президента України.

Окремо я хотів би звернутися до тих співвітчизників, які на виборах голосували за Януковича, до тих, хто вже розчарувався в ньому, і хто досі залишається його симпатиком. Не розглядайте його особистий крах, увінчаний кривавою драмою, як свою поразку! Він зрадив насамперед вас, тих, хто повірив в його «покращення вже сьогодні». Сподіваюсь, більшість з вас вже бачили телевізійні кадри з відкритого тепер для доступу Межигір’я і зрозуміли, для чого насправді було потрібне президентство цій людині. Вірю, що на вільних і демократичних виборах ви знайдете для себе гідного кандидата, а ми зробимо все, щоб гарантувати і захистити ваш вибір.

Хочу повторити те, що говорив при своєму обранні: я не прагнув цих посад та повноважень, і після відновлення виконавчої влади, якій довірятиме народ, готовий одразу подати у відставку. Поки я Голова Верховної Ради, робитиму усе від себе можливе для збереження порядку, миру та злагоди в Україні, повернення нашої держави на демократичний і європейський шлях розвитку.

Слава Україні! Героям слава!

Губернатор Тернопільщини Хоптян нарешті написав заяву

Янукович хотів тікати морем, але його встигли арештувати