Чим будуть дихати тернополяни?

Поділитися

Громадська рада з питань екології та ЖКГ Тернопільської міської ради з фахівцями провела аналіз стану зелених насаджень м. Тернополя щоб показати тернополянам що Тернопіль вже не зелене місто як весь час кажуть наші керманичі міста. Громадськість вже тривалий час звертає увагу Тернопільської міської ради на неприпустимість зменшення зелених площ міста, яке набуло катастрофічних розмірів. Не зважаючи на конкретні пропозиції вирішення проблем екології міський голова не реагує. П. Надал С.В. за 3 роки не знайшов часу зустрітись із активом громадської ради. При тому міська рада продовжує «політику» винищення зелених зон, газонів під будівництво. Все це вийшло по за межи цивілізованої поведінки та відображення інтересів громади міста.

Надаємо інформацію до відома громади м. Тернополя та області про реальний стан дій влади та його наслідки.

Голова громадської ради з питань екології та ЖКГ Тернопільської міської ради О.Г. ФІЛЬ

 

Голові Тернопільської обласної ради

п. ХОМІНЦЮ В.П.

копія:

Голові Тернопільської міської ради

п. НАДАЛУ С.В.

 

Інформація про стан зелених насаджень м. Тернополя та тенденції щодо їх збереження ( на 01.01.2014р.)

 

Питання функціонування зеленої зони м. Тернополя та стану збереження зелених насаджень міста викликають стурбованість і занепокоєність у громадськості попри відсутність відповідних норм забезпеченості населення екологічно стійким екологічним каркасом для підтримання екологічного балансу, сприятливих природних умов життя тернополян.

Як відомо будівництво в Тернополі в основному ведеться за рахунок ущільнення забудови, використання площ зелених парків, скверів, прибудинкових зелених територій, спортивних майданчиків тощо, що змушує громадські організації, окремих депутатів висвітлити реальний стан справ щодо поводження з зеленими насадженнями міста.

Щоб картина була зрозумілою покажемо тенденцію розвитку зелених насаджень з 1994 року. За інформацією видання Тернопільської міської ради «Основи екологічних знань» у 1994 році загальна площа зелених насаджень міста складала 1277 га. Площа міста на той час становила 3800 га. На один гектар площі міста припадало 0.34 га зелених насаджень. Ступінь озеленення складала 34% при нормі до 40%. Враховуючи чисельність населення у 230 тис. осіб (1994 р.), на одного жителя припадало 55,5 м2 зелених насаджень.

Станом же на 01.01.2014р. площа Тернополя (Тернопільської міської ради) складає 5852 га. Площа зелених насаджень міста за інформацією Головного управління держземагентства у Тернопільській області сягала 1014 га. На один гектар площі міста припадає 0.17 га зелених насаджень. При кількості жителів у 217 тис. осіб , на одного жителя приходиться 17.3 м2 зелених насаджень.

Звідси ступінь озеленення міста склала 17%, поступаючись показнику 1994 року більше ніж у два рази.

Тільки за три останні роки з 01.01.2012р по 01.01.2014 рік, за інформацією Головного управління держзем агентства у Тернопільській області, площа зелених насаджень у м. Тернополі зменшилася на 85 га.

За таких темпів скорочення забезпеченості міста зеленими насадженнями ще через двадцять років такої “зеленої політики” місто залишиться без легень.

При визначенні меж паркових зон Тернопільська міська рада не законно зменшила площі парку «Національного відродження» на 10 га, парку «Шевченка» на 6 га, парку «Топільче» – 9га. Планується забудова скверу «Майдан перемоги», стадіону на пр..Злуки, забудова житлового будинку у парковій зоні біля церкви Святих Володимира і Ольги на вул. Орлика 4 та інше( дивиться План зонування територій м. Тернополя.

Подібні дії привели до розбалансування екологічного стану у Тернополі.

Міською владою ці питання не враховані і у Генеральному плані розвитку м. Тернополя. Не виконується вимоги державних будівельних нормативів (ДБН) щодо створення відпочинкових зон 11м2 на одну особу при нинішньому проектуванні і будівництві нових житлових будинків та інших споруд. Така практика ще більше погіршує екологічну ситуацію.

Відповідно до вимог ДБН 360-92** пункт 5.3 «Відносна вага озеленених територій різного призначення у межах забудови міст повинна складати не менше 40%…».

Враховуючи нинішню площу Тернополя у 5852 га. розрахункова площа зелених насаджень має складати 2340 га., відповідно дефіцит складає 1326 га.

Не менш важливою проблемою міста є відсутність комплексної зеленої зони Тернополя, що є обов’язковою передумовою стабілізації екологічної ситуації.

Відповідно нормативів для міста чисельністю населення у 217 тис. осіб ( за методикою Ф.В. Стольберга, 2000р.) загальна площа зеленої зони міста із зовнішнім колом має складати 8680 га( 2340 га – внутрішня лісопаркова зона, 6340 га – зовнішня лісогосподарська зона.

Якщо для м. Тернополя ширину зеленої зони взяти за 10 км, то в межах цього умовного кола зосереджено близько 3 тис. га лісів. Таким чином, у межі зеленої зони міста потрапило 4014 тис.га лісів та інших зелених насаджень при мінімальній потребі у 8680 га.

На підставі вище викладеного просимо сприяння щодо внесення відповідних змін у прийняті плани зонування територій та генеральний план м. Тернополя. Розглянути ці питання на профільних комісіях обласної ради для розгляду їх на сесії обласної ради.

 

Лист та розрахунок склали:

 

Завідувач кафедри геоекології…

Тернопільського національного

Педагогічного університету, ЦАРИК Л.П.

доктор наук, професор

 

Голова громадської ради з

Питань екології та ЖКГ

Тернопільської міської ради ФІЛЬ О.Г.

 

Підтримують позицію:

 

Керівник обласної громадської організації

«Тернопільські підсумки» Білан Т.Б.

 

Голова обласного осередку

«Всеукраїнської екологічної ліги»

(доктор наук, професор) Вадзюк С.Н.

 

Продовження підписів на наступній сторінці

 

Депутат Тернопільської міської ради Карпишин Н.І.

 

Депутат Тернопільської міської ради, Ландяк П.Д.

голова Тернопільської міської організації

«Асоціація споживачів житлово-комунальних

послуг»

 

Представник ініціативної групи Любецький А.В.

“Тернопіль –моє місто»

 

Представник мешканців вул.Орлика Міляновський Е.С.

 

20 березня 2014 року.

Українській армії вже назбирали 6 мільйонів гривень з допомогою sms

Стан зелених насаджень Тернополя та тенденції щодо їх збереження