Що передбачає “антикризовий пакет” Яценюка

Поділитися

Прем’єр Арсеній Яценюк сьогодні представив у парламенті програму реформ, які повинні врятувати країну від дефолту та фактичного банкрутства України

Перші новації стосуються великого бізнесу.

«Збільшиться вдвічі рента за користування корисними копалинами. Ми чудово усвідомлюємо, зараз буде піднятий крик, що будуть зникати робочі місця, закриватися підприємства. Тому, ми піднімаємо вдвічі і чітко заявляємо, що це не вплине на конкурентну спроможність гірничого комплексу, такі тарифи і на конкурентних виробництвах у тій же Росії», – заявив Яценюк.

Також він додав, що уряд піднімає плату за нафту і газовий конденсат. Водночас буде посилено контроль за відрахуваннями до бюджету з боку компаній, у яких державі належить контрольний пакет (50% + 1 акція). “Вони повинні поділитися з бюджетом, ресурсу у них вистачає, тож це не вплине на їх показники”, – переконаний прем’єр.

Наступне – підвищення акцизів на “шкідливі звички”.

Яценюк пояснив новацію практично “на пальцях”. За його словами, внаслідок підвищення акцизних зборів пляшка пива, яка коштувала 8 грн., коштуватиме 8,5 грн., пачка цигарок, яка коштує 15 грн., коштуватиме 16, а ціна пляшки горілки, що коштувала 32 грн., зросте до 35 грн. “Мало? Я буду аплодувати, якщо на більше піднімете акцизи”, – зазначив прем’єр.

Уряд пропонує запровадити в Україні й прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб.

Яценюк зазначив, що розглядалося декілька варiантiв введення такого податку, в тому числi податку на пасивний дохiд, тобто на доходи з банківських депозитів. Однак у підсумку було вирішено в поточному році доходи з депозитів не оподатковувати.

Натомість пропонується ввести оподаткування відповідно до прогресивної шкали на доходи з громадян. За словами Яценюка, громадяни, які заробляють 300 тис. гривень, платитимуть 20% податку, ті хто заробляють більше 500 тис. гривень – 25%.

«Мова йде про 300 тис. громадян, які володіють 60% фінансових активів України. 1,7% багатих українців повинні заплатити податки, щоб 98% українців відчули, що в країні прийшов час соціальної справедливості», – зазначив Яценюк.

Разом з тим, Кабмiн пропонує підняти тарифи на природнiй газ та енегоносiї для населення і збільшує надання субсидій.

За словами Яценюка, на сьогоднiшнiй день українцi платять $84 за тисячу кубометрів, тодi як у сусiднiй Росiї ця цiна складає $128 за тисячу кубометрів. При цьому населення у Вірменії сплачує за газ $380 за тис. кубів, Молдова – $470, Болгарія – $605. “В сьогоднiшнiх умовах ми зобовязанi підняти тарифи на енергоносiї, щоб не збанкротувала країна, щоб привести у відповідність навіть не до економічного обгрунтованого рiвня, а хоча б до рівня Росiї, – зазначив прем’єр. – Росiйська цiна на 44 долари вища, нiж українська”. Подібна ситуація і з оплатою за тепло: середній тариф по Україні складає $22,7, тоді як у Росії – $39,15.

Разом з тим, Яценюк зазначив, що в Українi буде започаткована амбiцiйна программа компенсування витрат на житлово-комунальнi послуги для соціально незахищених верств населення. За його даними, якщо раніше такi компенсації отримували лише приблизно 1,4 млн. домогосподарств (це приблизно 5 млн. осіб), то тепер ця цифра буде збільшена до 4 млн. домогосподарств, тобто соцiальнi компенсації отримають близько 30% населення України. “Кожна малозабезпечена сiм’я буде додатково отримувати до 500 гривень на оплату”, – додав Яценюк.

Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум протягом цього року уряд вирішив не змінювати.

“Вони залишатимуться на тому рівні, що був встановлений на 1 січня цього року”, – наголосив Яценюк. Настомість буде проводитися індексація на рівень інфляції пенсій для громадян України – це повинно хоча б компенсувати рівень цін.

Антикризовий план уряду включає і скорочення на 10% всієї чисельності органів державної влади, що “дасть можливість суттєво скоротити державні витрати”.

Яценюк пропонує з 249 тис. чиновників скоротити 24 тис. осіб на І етапі. Після цього, за словами прем’єра, необхідно у стислі терміни провести Конституційну реформу, ліквідувати облдержадміністрації та створити виконкоми. Позбавивши центральну владу ряду функцій та передавши їх в регіони, можна буде згодом скоротити ще на 20% чисельність держапарату, зазначив Яценюк.

Передбачений і широкий наступ на різноманітні нецільові видатки та чиновницькі блага.

Так, Яценюк анонсував скорочення капітальних видатків. За його словами досі вони йшли на будівництво та ремонт приміщень для органів прокуратури, міліції тощо. Тобто, не мали жодного відношення до росту економіки.

Водночас, планується продати 50% усього автопарку органів державної влади.

Також уряд планує приватизувати усіх об’єктів державної власності, які перебувають у віданні Державного управління справами і не пов’язані безпосередньо з виконанням функцій державного управління. “Ми оголошуємо про приватизацію всіх об’єктів державної власності, які перебувають у так званому державному управлінні справами, – дачі, заводи і інша нерухомість, яка не потрібна державі, має бути продана і ми не повинні фінансувати з кишень платників податків утримання колишніх чиновників”, – заявив Яценюк.

Вiн також наголосив, що цього року завершується “раз і назавжди” фінансування “резервацій”, зокрема, Конча–Заспи, та Пущі-Водицi. “І звертаємося з тим, що той, хто там проживає: будь ласка, за власні гроші утримуйте охорону, платiть за житлово-комунальні послуги і за свої кошти викуповуйте земельні ділянки під цими об’єктами за ринковою ціною”, – заявив прем’єр.

Яценюк виспупив і проти надвисоких пенсій окремих категорій громадян.За його словами, пенсії, які перевищують 10 тис. грн., потрібно оподатковувати.

Переглядається і підхід до державної підтримки шахтарів.

За словами Яценюка, з 13 млрд. гривень державних дотацій працівникам вугільної галузі – 10 млрд. розкрадають.

“Якщо цю статтю скоротити – виведуть шахтарів. Тому з 13 млрд. ми залишаєм 12 млрд. підтримки шахт. При цьому, у випадку закриття всіх державних шахти і звільнення усіх працівників – сказати їм: «просто сидіть в дома» – то тоді на 1 шахтаря 80 тис. грн. на рік припадає з цієї допомоги. Ці 12 млрд. поки буде як резерв. Поїду в Донецьк – покажу там цифри, обговоримо там. Тоді повернусь і скажу, скільки на підтримку, а скільки на розвиток депресивних регіонів з цих коштів піде”, – зазначив прем’єр.

У сфері АПК уряд пропонує прислухатись до пропозиції асоціацій та підприємців і запровадити ПДВ на експорт зерна. “Це ті 20%, які експортери зерна не сплачували в бюджет”, – зазначив Яценюк. Натомість усю галузь АПК на загальний порядок нарахування ПДВ вирішено не переводити.

Разом з тим, уряд пропонує повертати борги з ПДВ (не відшкодовано на сьогодні 21,6 млрд. грн) видачею облігацій внутрішньої державної позики.

«Ми виступаємо проти схеми, розробленої Міністерством доходів і зборів протягом останніх років, зокрема, видачі казначейських векселів “під столом”. Ми ліквідовуємо цей інструмент. Уряд пропонує видавати не векселі, а гарантовані державою облігації внутрішньої державної позики, під які підприємці отримають довгострокові дешеві кредити», – сказав Яценюк.

За його словами, загалом уряд напрацював близько 20 ініціатив, про котрі можна буде говорити дещо пізніше, повідомляє телеканал Еспресо.

0

У галереї “Бункермуз” будуть тіла та священні рідини

Міського голову Тернополя і його заступника засудили