Тернопільські лісники розказали всю правду про давання “данини” своєму керівництву

Поділитися

По усій області проводяться масштабні несанкціоновані вирубки лісосировини. Загалом проаналізувавши ситуацію можна дійти до висновку, що протягом останніх років проводилося масове знищення найбільш економічно цінних лісових фондів. Варто додати, що керівником лісгоспу в цей момент вже був Ігор Попадинець.

Так зокрема організовуючи санітарну чистку в лісі під цим заходом у більшості випадків вирубуються найбільш цінні породи деревини (як правило дуб і ясен користується найбільшим попитом). Були випадки проведення вирубок в заповідних територіях (зокрема в Медоборах) і ін. Тільки в межах 30 -50% деревини, що вивантажується з лісових масивів надходить на Лісгоспи.

Також є великі проблеми з мисливським господарством. Воно дуже погано контролюється. Несанкціоноване полювання (особливо на косуль і диких кабанів) спостерігається на території усієї області. Є дуже частими випадки охоти у нічний час. Таксація звірів проводиться лише на паперах.

Та найбільшою проблемою напевне вже таки є корупційність діяльності лісового господарства. І Тернопільська область далеко не є виключенням. В Тернопільському держлісгоспі є чітко налагодженою структура корупційних дій. Зокрема діє постійно діюча налагоджена система позаоблікового продажу деревини в масштабах від 50 і більше відсотків.

Керівництво обласного лісгоспу за посади вимагало певні суми «вступних».

За часи правління режиму, кожен лісник (у лісництві є від 3 до 10 лісників) був змушений здавати «певну» суму своєму безпосередньому керівнику – керівнику лісництва. Той у свою чергу ділився з вищим керівництвом.

Перед кожною поїздкою керівництва у Київ на місцях був збір «данини» (гроші, ковбаси , алкоголь і т. д).

Були часті випадки примусу з боку вищого керівництва до рядових працівників щодо організації ними за власні кошти різного роду «застіль». В тому числі Хоптяна, Желіховського та інших регіоналів.

Можливо саме тому, ситуація з матеріально-технічним забезпеченням лісгоспів і лісництв є дуже поганою. Лісова техніка протягом останніх років не закуплялася. Лісництва викручуються як можуть. Вже надходили неодноразові скарги, щодо встановлення випадків надання в оренду приміщень без жодних документів.

Лісник одного з лісництв Кременецького лісгоспу

Кремлю вже не потрібен Крим після санкцій ЄС та США?!

Чому майданівці не йдуть на тернопільські межигір’я?