Російські блогери поширили фейки про приєднання Тернополя до Польщі

Поділитися

Низка російських блогерів та навіть ЗМІ поширила фейкове повідомлення про те, що в Тернополі відбувся мітинг на підтримку приєднання Галичини до Польщі.

Як пише Mediasapiens, першим опублікував фейк російськи ЖЖ-блогер cadu3m.livejournal.com, супроводивши неправдиву інформацію фотографією з мітингу у Варшаві за 30 вересня 2013 року:

В эти минуты в Тернополе проходит митинг за проведение референдума о выходе Галиции из состава Киевской Украины с дальнейшим присоединением к Польше. Милиция перешла на сторону восставших. К границе с Украиной стягиваются части войска польского.  запасаемся попкорном и наблюдаем! В Украинских и Российских СМИ наблюдается абсолютный вакуум и информация поступает от людей с мест событий.

Цей факт можна легко перевірити за допомогою пошуку Google по зображеннях. Тим не менш, фейк перепостили чимало інших блогерів та навіть новинний агрегатор Рамблер.Новости.

Це далеко не перший випадок, коли російські медіа поширюють фейки під час українсько-російського військового конфлікту. Всього кілька днів тому телеканали Росії показали картинку з ЦВК, де переможцем виборів Президента України нібито став Дмитро Ярош.

 

Дощ загнав тернопільських випускників до “Березолю”

Олег Тягнибок у Верховній Раді відкинув позицію Ірини Фаріон