Спиртова мафія

Поділитися

30 квітня об 11-ій годині повинно було відбутися представлення нового директора Козлівського спиртзаводу Довгалюк Лідії Павлівни, яку напередодні 29 квітня наказом № 162-к по Державному підприємстві спиртової та лікеро-горілчаної промисловості ДП «Укрспирт» призначили тут керівником. Для цього «дійства» спеціально зі столиці прибув представник ДП «Укрспирт» Донченко Владислав Віталієвич. Подія ця з першого погляду ніби буденна. Але це для людей, які не зовсім обізнані з тим, що ж зараз насправді відбувається в спиртовій галузі нашої держави.

Напередодні 29 квітня наказом № 161-к по ДП «Укрспирт» був звільнений попередник Довгалюк Л.П. Берегулько Володимир Володимирович. Зі слів працівників заводу, заяву на звільнення він написав під тиском Донченка та без будь-яких пояснень причин. Звісно ж трудовий колектив не захотів миритися з таким рішенням столичного керівництва, а тому за підтримки громадськості (на завод були запрошені представники громадського обєднання «Самооборона майдану Тернопільщини») зажадали пояснень від Донченка В.В. Останній пояснив це тим, що Берегулько сам відмовився і взагалі справа не в посаді директора, а в тому, що потрібно запустити завод, щоб люди отримували заробітну плату, а держава податки. Проте працівники заводу вимагали повернути їм старого керівника. Донченко впродовж декількох годин марно намагався домовитися з людьми, обіцяв «золоті гори». Ніхто так і не повівся на його щедроти. Люди написали колективного листа в ДП «Укрспирт», де виклали свої вимоги до керівництва та бачення того, що відбувається. Активісти «Самооборони…» провели своє розслідування навколо вищеописаних подій та виявили декілька вельми цікавих фактів про тих, хто ж буде «виводити на європейський рівень спиртову галузь Тернопільщини».

Отже, Донченко Владислав, уродженець міста Ростов-на-Дону Російської Федерації, мешкає в Одесі, уже керував в нашій області Мишковицьким спиртовим заводом з жовтня 2012 року по січень 2013 року. Довгалюк Лідія в цей час працювала на цьому ж підприємстві завідуючою лабораторії. Протягом цього періоду заводом здійснено безнарядний відпуск етилового спирту в об’ємі 90 тис. декалітрів(так зване переміщення згідно наказу генерального директора ДП «Укрспирт»). Цей спирт під виглядом переміщення на базу у Харківську область на зберігання, насправді потрапляв на лікеро-горілчані підприємства східних та центральних областей України, де з нього виготовляли необліковані горілчані вироби, які в подальшому реалізовувались в торгові мережі за зниженими цінами. При цьому при відвантаженні спирту було порушено вимоги статті 14 Закону України «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового,коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». По самим скромним підрахункам держава недоотримала акцизного збору та податку на додану вартість на 50 млн. гривень. Говорячи зрозумілою мовою, Мишковицький спиртовий завод під керівництвом Донченка В.В. єдиний в області виробляв спирт «на ліво» . Активну участь в цьому процесі приймала також і Довгалюк Лідія Павлівна, яка будучи завідуючою лабораторією на цьому заводі, по вказівці Донченка неодноразово здійснювала відрядження на лікеро-горілчані підприємства України, на які потрапляв спирт сумнівної якості, для підтвердження його якості та врегулювання інших спірних питань.

Наведені вище факти носили масовий характер в державі при режимі Януковича. На жаль, по подіям із призначенням керівника Козлівського спиртзаводу, можна констатувати, що все повертається. Донченко В.В., який керував при попередній владі Мишковицьким спиртзаводом, зараз начальник одного з управлінь в ДП «Укрспирт». Він і пролобіював віддану людину Довгалюк Л.П. на посаду директора в Козлові, щоб і дальше «мутити свої темні справи». Затвердив все це-виконуючий обов’язки генерального директора ДП «Укрспирт» Лабутін Михайло Юрієвич, який в свою чергу при «папєрєдніках» був першим заступником тодішнього керівника держпідприємства Сухоносова Ігора Анатолієвича. А всю галузь, як і при Януковичу так і зараз, контролює народний депутат від партії регіонів Юрій Іванющенко, більш відомий як «Юра Єнакієвський».

За статистичними даними рентабельність одного спиртзаводу в 2013 році складала 130-140%, в той же час ДП «Укрспирт» за підсумками року показало збитки в 2 млн. гривень. Неважко здогадатись, що всі ці вкрадені у нас з вами гроші пішли в «золоті батони» для «сімї» та їх прислужників, а галузь просто довели «до ручки». Можна навести хоча б один такий факт: в останні дні режиму з рахунків ДП «Укрспирт» на невідомі фірми було перераховано близько 600 !!! млн.. гривень, як оплата за нафтопродукти та транспортування продукції кораблями. Жодних документів немає і ніхто не збирається їх шукати.

Андрій Богун

P.S. Коли матеріал готувався до оприлюднення, до нас зателефонували робітники Козлівського спиртзаводу і повідомили, що колишньому директору Берегульку В.В. декілька разів телефонували невідомі з погрозами побитии йог, сімю, спалити машину, якщо він буде «каламутити воду». А зі столиці передзвонили і попередили, якщо не приймем нового директора, то всіх позвільняють.

ГО “Самооборона майдану Тернопільщини” готує матеріали для звернення в Генеральну прокуратуру та Кабінет Міністрів України.

Про хід розслідування даних фактів будемо інформувати громадськість.

 

spirtzavod00009_новый размер spirtzavod00008_новый размер spirtzavod00007_новый размер spirtzavod00006_новый размер
spirtzavod00005_новый размер

 

spirtzavod00001_новый размер

spirtzavod00010_новый размер

П’янку з Театрального майдану перенесли в парк

0

Без хліба з сіллю зустріли Олега Тягнибока в Тернополі