Губернатор Львівщини попросила ГПУ та СБУ перевірити висловлювання телеведучого Дроздова

Поділитися

Голова Львівської ОДА Ірина Сех надіслала голові СБУ Валентинові Наливайченку та Генпрокурору України Віталію Яремі звернення, в якому попросила перевірити публічні висловлювання телеведучого Остапа Дроздова на відповідність Конституції України та Закону України “Про основи національної безпеки України”, передає УНН із посиланням на відділ прес-служби апарату ЛОДА.

До І. Сех звернулися представники громадськості Львівщини, обурені антидержавним змістом чергової програми авторського проекту тележурналіста Остапа Дроздова “Прямим текстом”, що вийшла 24 липня 2014 року о 22.00 в ефірі телеканалу “ЗІК” під назвою “Коли розпочнеться VIP-мобілізація?”

“Основною темою програми стало обговорення мобілізації, оголошеної згідно із ЗУ “Про затвердження Указу Президента України “Про часткову мобілізацію” від 17 березня 2014 року. При цьому ведучий прагнув нав’язати глядачеві думку, що нібито суспільство масово налаштоване проти мобілізації цивільного населення. Ведучий відверто закликав до організованого суспільного бойкоту і саботування мобілізації”, – зазначено в повідомленні.

За інформацією, О. Дроздов заявив, що “мобілізація є геноцидом”, і їхня “програма займає дуже жорстку позицію”, тобто вони “будуть закликати бойкотувати надалі мобілізацію”.

Також І. Сех зазначила, що пропагування доцільності поділу України, “в унісон ворожій російській інформаційній політиці”, простежується в низці публікацій О. Дроздова, поширених в Інтернет-мережі.

***

Офіційна спільна заява телеканалу ZIK і Остапа Дроздова

“Останнім часом набули поширення випадки, коли матеріали нашого телеканалу та його автора Остапа Дроздова почали використовувати російські ЗМІ з метою пропаганди бойкоту процесу мобілізації в українську армію. Зокрема, на телеканалі «Россия 24». Російські медіа цитують у ефірі навіть фрагменти із сторінок у соціальних мережах Остапа Дроздова на тему мобілізації в ЗСУ.

Відповідально заявляємо, що ані телеканал ZIK, ані його автор Остап Дроздов ніколи не закликали до того, щоб ігнорувати призов до армії у важкий для країни час. Теми, порушені у наших матеріалах, які викликали у суспільстві широкий резонанс, стосуються не бойкоту мобілізації як такої, а навпаки – проведення якісної мобілізаційної кампанії із залученням кадрових силовиків, професійно підготованих кадрів та добровольців.

Рупори російської пропаганди, котрі висмикують із контексту окремі фрази і подають їх як небажання українців захищати власну Батьківщину, на нашу думку, вдаються до зухвалої маніпуляції та підміни понять.

«Я упевнений, що всі люди, які можуть боронити Україну, робитимуть це з величезною відданістю, тому російські пропагандисти ніколи не дочекаються, коли українці складуть зброю, – каже телеведучий ZIKу Остап Дроздов. – Моя журналістська увага до проблем із мобілізацією продиктована величезною кількістю звернень глядачів, які просять порушити тему несправедливої, на їх думку, мобілізації. Як журналіст, я не міг оминути увагою ті настрої у суспільстві, які вимагають від української влади мобілізовувати не усіх підряд, а передусім підготованих силовиків та добровольців. Тому я вважаю, що ворожі ЗМІ цинічно висмикують окремі думки із загального контексту дискусії».

Враховуючи факт наявності інформаційної війни проти України, телеканал ZIKта його автор Остап Дроздов звертаються до усіх учасників дискусії про проблеми мобілізації в Україні більш зважено обдумувати власні заяви, аби мимоволі не стати жертвою пересмикувань рупорів Кремля.

Підкреслюємо, що телеканал ZIK є співініціатором створення одного із Центрів забезпечення української армії. Саме у ці дні представники телеканалу перебувають у зоні АТО, де передають харчі та засоби захисту, придбані коштом благодійників.”

31 липня -1 серпня на Тернопільщині Дні жалоби

Помер голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов