Інтернет-шахраї видурили в безробітного 4 тисячі гривень

Поділитися

Черговими жертвами шахраїв стали двоє тернополян. Один чоловік через мережу Інтернет намагався продати дитячий візок, інший – підшуковував собі роботу. А в результаті обоє залишилися без грошей.

40-річний житель обласного центру на одному із сайтів розмістив оголошення про продаж дитячого візочка. Невдовзі знайшовся покупець. Після перемовин зійшлися на ціні.

Та коли справа дійшла до розрахунку, покупець вдався до шахрайства. Дізнавшись номер кредитної картки продавця, зловмисник, замість того, щоб внести кошти на рахунок, зняв звідти майже чотириста гривень.

У схожу шахрайську пастку потрапив 27-річний тернополянин. Чоловік через мережу намагався знайти роботу. На одному із сайтів натрапив на оголошення: підприємство набирає на роботу водіїв. Зателефонував за вказаним у повідомленні номером телефону. Там тернополянина запевнили, що фірмі дійсно необхідні водії. Але для того, щоб влаштуватися на роботу, підприємство спочатку має перевірити анкетні дані чоловіка. Тернополянину запропонували зробити це за допомогою банківської картки. Для цього чоловіку потрібно було піти до найближчого банкомату і вставити туди картку, а далі зв’язатися з майбутнім роботодавцем. Тернополянин так і зробив. Чітко виконав усі вказівки невідомого. Однак вже наступного дня дізнався, що з його карточки зникло майже чотири тисячі гривень.

Обидва факти шахрайств внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Розпочато кримінальні провадження.

Міліціонери застерігають – реальніше вберегтися від подібного роду злодіянь, ніж розраховувати на повернення втраченого. А ще варто запам‘ятати декілька порад:

– ніколи і нікому не розголошуйте банківські реквізити своїх карток, особливо в телефонному режимі;

– якщо хочете продати товар через інтернет, заведіть спеціальну картку для розрахунків;

– не залишайте платіжні картки без догляду та не передавайте третім особам;

– нікому не повідомляйте пароль, який дозволяє розпоряджатися коштами;

– не зберігайте PIN-код разом із платіжною карткою;

– регулярно перевіряйте рахунок, як у платіжній системі, так і на картці. Якщо ваш банк надає послугу смс-повідомлень, обов’язково використовуйте – адже це найшвидший спосіб отримати інформацію, що роблять із вашим рахунком.

Пам’ятайте, у таких ситуаціях ваша фінансова безпека залежить тільки від вас!

СЗГ УМВС України

в Тернопільській області

Малолітній каскадер зі Збаража отримав відкриту черепно-мозкову травму

Московський патріархат буде наживатися на українському піску в Почаєві до 2028 року