Призов у зв’язку з мобілізацією. Що потрібно знати?

Поділитися

Як роз’яснила Тетяна Скакун, начальник юридичного відділу обласного центру зайнятості, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення проведення мобілізації» воєнну службу за призовом під час мобілізації на особливий період з 01.04.2014 року внесено в перелік видів воєнної служби. В законі визначено, що початком проходження воєнної служби є:

– для призваних на воєнну службу під час мобілізації – день відправлення у військову частину з військкомату;

– для військовозобов’язаних, які проходять збори, і резервістів під час мобілізації – день зарахування до списків особового складу військової частини.

Таким чином, працівників усіх підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності, призваних на службу у зв’язку з мобілізацією – звільняти з роботи не потрібно. За період мобілізації, але не більше одного року, за ними зберігають місце роботи, посаду та середній заробіток.

Якщо працівник почав проходити воєнну службу у зв’язку із частковою мобілізацією починаючи з 1 квітня 2014 року, роботодавець має скласти наказ про увільнення співробітника від роботи і в період мобілізації нараховувати та виплачувати йому середній заробіток згідно з Порядком 1001.

Особи, які почали проходити воєнну службу до 1 квітня 2014 року, за буквою закону – підлягають звільненню згідно з п.3 ст.36 КЗпП України. Однак, враховуючи непросту ситуацію в країні і цінність співробітників, роботодавці можуть побажати залишити за працівниками їхні робочі місця. Непоодинокі випадки, коли роботодавцям надходять письмові прохання військкоматів зберегти за призваними працівниками місце роботи.

Отже, рішення звільняти чи не звільняти призваного на мобілізацію до 1 квітня працівника віддано на розсуд роботодавця. Підставою для відсутності співробітника на роботі слугуватиме відповідний наказ, до якого разом із повісткою можна долучити лист військкомату з проханням зберегти за працівником місце роботи.

Військовозобов’язаним, які на день призову на збори не працюють, на весь період зборів та резервістам з числа непрацюючих на весь термін виконання ними обов’язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до військової частини і назад, виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати за рахунок коштів, передбачених у Державному бюджеті України на утримання Міноборони та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до законодавства здійснюють керівництво військовими формуваннями. Умовою виплати грошового забезпечення військовозобов’язаним, які тимчасово не працюють, є наявність довідки з органу державної служби зайнятості про те, що вони зареєстровані як безробітні. У разі звернення до центру зайнятості безробітних із повістками військових комісаріатів на прибуття для призову на збори, їх реєстрація як безробітних та виплата допомоги по безробіттю не припиняється.

Завтра спека досягне +36 градусів

Очень православный Виктор Федорович Янукович