10 серпня у Бережанах відбудеться акція вшанування січових стрільців

Поділитися

10 серпня у  Бережанах відбудеться акція вшанування  полеглих у Першій світовій війні та відзначення 100-річчя заснування Легіону УСС. Організатори акції: Бережанська районна рада та ГО «Європейська Галицька Асамблея».

Сто років минає від початку кривавої війни, котра за свої масштаби, кількість залучених держав і націй, а також за глобальні наслідки отримала назву Перша світова. Галичина була чи не  найкривавішим полем її битв.

До складу австрійської армії було призвано близько 300 тисяч галичан. Приблизно 80 тисяч з них загинули на фронтах війни. Багато цивільних галичан загинули під час бойових дій, хвороб, голоду й репресій з одного й другого боків.

У серпневі дні в славному містечку Бережанах традиційно проводиться фестиваль «Дзвони Лисоні», на якому вшановується пам’ять полеглих у Першій світовій війні.

Гора Лисоня – гора поблизу Бережан, котра є одним із  славних топонімів Галичини. Вона пов’язана з героїчними боями Українських січових стрільців із російською армією у вересні 1916 року.

Цьогоріч у рамках традиційного фестивалю «Дзвони Лисоні» відбудеться Акція вшанування полеглих у Першій Світовій війні та відзначення 100-річчя заснування Легіону УСС.

Програма акції передбачає:

Театралізоване військово-історичне дійство «Бій Легіону УСС проти підрозділів Російської Імператорської армії».

Панахида за жертвами воєн та молебень за якнайшвидше  настання миру, яку  спільно проводитимуть представники УГКЦ, УПЦКП, УАПЦ,УКЦ.

Частування стравами польової кухні. Зокрема, буде: м’ясний куліш, трав’яні чаї, узвар.

 

 

 

0

Приколи з колегії Тернопільської облдержадміністрації

Збанкрутілий агрохолдинг “Мрія” має почути громаду Хоросткова