Чому тернополяни мають перестати купувати лотерейні квитки

Поділитися

Прибутки від українських “державних” лотерей йдуть спонсорам російської армії

Власник української лотереї “Патріот” росіянин Олег Бойко офіційно фінансує російську армію.

Війна-війною, а українці продовжують вірити в дива. За шість місяців поточного року громадяни витратили понад 5 млдр грн. на лотерейні білети. Здавалося б, це додаткові надходження до бюджету, адже в Україні лотерейною діяльністю мають право займатись лише державні оператори. Втім, як з’ясували журналісти антикорупційного проекту “Наші гроші” (щовівторка о 22.00 на телеканалі ZIK), гроші від реалізації білетів й продажу гральних терміналів переводяться не бюджету України, а до кишень російських мільрдерів.
«Тут треба прийняти вольове рішення, що грального бізнесу в Україні не має бути, або якщо він буде, то це має бути монополія держави. А так на цьому бізнесі люди – правоохоронці і в даний час керівники Мінфіну отримують мільйони доларів», – стверджує Віктор Швець, голова Асамблеї «Антикорупційне Бюро України»
В Україні діє три оператори державних лотерей: ТОВ «М.С.Л», компанія «Українська національна лотерея» та ПрАТ «Патріот». Втім, жодна з компаній не належить державі.
ТОВ «М.С.Л» підконтрольна одному з найбагатших росіян – Михайлові Фрідману.
«Українська національна лотерея», компанія із 100 відсотками іноземних інвестиціяй, належить офшорці з Віргінських островів “Олімпік голд холдінгз лімітед”.
І найвідданіший спонсор Росії – ПрАТ «Патріот» – через кіпрську «Cehriba Investments Limited» входить в інвестиційний холдинг Finstar, яким володіє російський мільярдер Олег Бойко. Власник «Патріоту» має лотерейний бізнес і на батьківщині. В Росії пан Бойко є оператором лотереї «Перемога». Втім, там лотерейний олігарх заробляє значно менше: в Україні оператори державних лотерей платять до бюджету лише податки. А от в Росії, окрім податків, оператори платять державі ще 10 % від доходів.

За 2,5 роки українські оператори заробили 3 млрд грн, а до бюджету віддали лише 720 млн грн.
В Росії ці ж самі гроші українським операторам довелось би поділили інакше. Там бізнесмени заробили лише 1,3 млрд грн, а до бюджету поклали понад 2 млрд грн. Для України це додаткові 200 танків “Оплот” та близько 200 БТРів.
Та це не єдиний заробіток російських олігархів в Україні. Ще один грошовий потік йде до кишень російських бізнесменів через реалізацію гральних автоматів.
«Перші термінали були вироблені в Росії, оскільки там був досвід виробництва саме лотерейних терміналів. Згодом почали виробляти і на Україні», – запевняє Сергій Бойко, юрист компанії «ЛОТОСТАР», яка володіє мережею гральних закладів «КІНГ»
Юрист стверджує, що раніше автомати для клубів «КІНГ» виготовляла російська компанія «martGames». Втім, сьогодні пристрої виготовляє українське ТОВ «ЛОТОПРОМ».Однак у судовому реєстрі є справа про імпорт ігрових автоматів з Росії. Компанія “УКРЛОТОПРОМ” позивалась до суду проти Сумської митниці через завищені тарифи за перевезення ігрових автоматів. Засновником “Укрлотопрому” є  власник “Лотопрому” Валерій Ромашов. А виробником автоматів, які бізнесмен завозить з Росії в Україну –  російська компанія “Сталь-Ком”.

 

 

Мам, а коли тато прокинеться?

В одному із сіл Гусятинського району підприємець незаконно виготовляв та продавав нафтопродукти