Коли подарунки не оподатковуються єдиним внеском

Поділитися

Чи є базою нарахування єдиного внеску вартість подарунків, безоплатно переданих роботодавцем працівникам та особам, які не перебувають з ним у трудових відносинах, до ювілейних та пам’ятних дат?

Вартість подарунків (зокрема квітів, медалей, нагрудних знаків, грамот, відомчих заохочувальних відзнак тощо), безоплатно переданих роботодавцем працівникам та особам, які не перебувають з ним у трудових відносинах, до ювілейних та пам’ятних дат, не є базою нарахування єдиного внеску.

Відповідно до п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 р. № 2464-VI платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є роботодавці, зокрема, підприємства, установи та організації, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з підприємцем, якщо виконувані роботи відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців).

Базою нарахування єдиного внеску для зазначених платників є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці».

Критерієм віднесення певної виплати у грошовій чи натуральній формі до заробітної плати є можливість використання цієї виплати працівником для задоволення особистих потреб або потреб інших членів сім’ї. Вартісний еквівалент квітів, медалей, нагрудних знаків, грамот, відомчих заохочувальних відзнак тощо таким визнаний бути не може, отже не належить до заробітної плати.

Інформаційно-комунікаційний відділ

Головного управління Міндоходів у Тернопільській області

Київстар: робота в Криму

За 7 місяців платники Тернопілля поповнили бюджет країни на 1,4 мільярди гривень