Під виглядом рекультивації відходи з Тернополя продовжуються скидатися на Малашівецьке сміттєзвалище

Поділитися

Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області за результатами розгляду депутатського запиту депутата Тернопільської обласної ради Кузика Мирона Григоровича встановлено, що на замовлення і за кошти Тернопільської обласної ради у 2010 році відкритим акціонерним товариством «Тернопільводпроект» розроблено робочий проект «Першочергові заходи з рекультивації Малашівецького сміттезвалища Зборівського району Тернопільської області», яким передбачено засипання виїмки кар‘єру площею 3.1 га грунтом, будівництво системи пасивної дегазації для збирання газу із товщі сміттєзвалища, вкладання труб і спорудження колодязів, будівництво експлуатаційної дороги, будівництво водовідвідного каналу з колодязями і збірниками поверхневих вод для захисту території сміттєзвалища від затоплення дощовими і талими водами. На даний час за 4 роки вищезгадані роботи згідно проекту не виконані. Насправді, під виглядом рекультивації продовжуються видалятись відходи у недозволене місце перевізниками твердих побутових відходів м. Тернополя ДПФ «Альтфатер Тернопіль», ПП «Квартал-Л», ПП «Екотерн», що зафіксовано перевірками Тернопільської міської ради, проведеними ще 06-10.05.2011 р., 09-12.08.2011 р. Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області та 29.02-03.03.2012 року Державною екологічною інспекцією України .

За результатами проведеної Державною екологічною інспекцією України перевірки Тернопільської міської ради 29.02-03.03.2012 року було винесено рішення першого заступника Головного державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища за №5 від 14 березня 2012 року «Про тимчасову заборону (зупинення) вивезення твердих побутових відходів та їх видалення за рішенням Тернопільської міської ради на землях запасу Малашівецької сільської ради Зборівського району Тернопільської області». На даний час справа знаходиться на розгляді у Вищому адміністративному суді України.

Листом від 21.07.2014 р. №3/3450 Тернопільського міського голову зобов’язано негайно забезпечити виконання вимог робочого проекту «Першочергові заходи з рекультивації Малашівецького сміттезвалища Зборівського району Тернопільської області» та вжити дієвих заходів з метою недопущення впливу на здоров’я мешканців сіл Горішній Івачів, Долішній Івачів та Ігровиця викидів забруднюючих речовин від горіння відходів, які видаляються на землі запасу Малашівецької сільської ради Зборівського району з території м. Тернополя. Відповіді не отримано.

16.07.2014 р. Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області за участю Малашівецького сільського голови проведено обстеження земельної ділянки на території Малашівецької сільської ради Зборівського району, яка використовується перевізниками м. Тернополя і Тернопільського району і встановлено, що загальна площа земельної ділянки становить 7,0066 га, з них 6,4616 пересипано відсівом. Встановлено факти горіння побутових відходів на площі 843,5 м2, в результаті чого спалено твердих побутових відходів об’ємом 308,875 м3, чим наднормативними викидами навколишньому природному середовищу завдано збитків на суму 24740 гривень. Також встановлено свіжі факти видалення відходів на площі 0,5450 га. Засміченням завдано збитки навколишньому природному середовищу в розмірі 25814 грн.

Малашівецьке сміттєзвалище не є спеціально відведеним місцем для видалення відходів. Рішення №№2,3,4 першого заступника Головного державного інспектора України з охорони навколишнього природного середовища «Про тимчасову заборону (зупинення) вивезення твердих побутових відходів та їх видалення на землях запасу Малашівецької сільської ради Зборівського району, винесені ще у березні 2012 року, після оскарження їх у судах вступили в силу. Перевізники твердих побутових відходів ДПФ «Альтфатер Тернопіль, ПП «Квартал Л, ПП «Екотерн» продовжують не виконувати ці рішення, за що їх керівників притягнуто до відповідальності та нараховано збитки.

У зв’язку із тим, що у даних порушеннях вбачаються ознаки злочину, передбачені ч.1 ст.239, ч.1 ст.241 ККУ, матеріали направлено до прокуратури Тернопільської області для вжиття заходів прокурорського реагування.

Зборівська битва: що святкуємо?

Ситуация на Востоке Украины: со стороны России трижды обстреляны позиции сил АТО