Сьогодні ювілей у голови Тернопільської обласної ради, якого ледь не посадили до тюрми

Поділитися

Сьогодні святкує 65-й день народження Анатолій Жукінський, який у 2002-2006 роках очолював обласну раду. Колишній голова Тернопільської обласної ради ледь не потрапив за грати за те, що хотів продати свого джипа обласній раді. Кажуть, нібито Жукінського прагнув запроторити за грати тодішній губернатор Василь Коломийчук. Саме з ним Жукінський не зумів знайти спільної мови, коли працював першим заступником голови Тернопільської обласної державної адміністрації.

Вийти з під слідства пану Анатолію допоміг брат-військовий, який нібито дослужився до генеральського звання в Росії.

За що посварилися чиновники – точно невідомо. Кажуть, Жукінський хотів осідлати сміттярчаний бізнес, привів за допомогою доньки, яка проживає в Німеччині, потужних інвесторів. Проте, втілити в задумане не вдалося жодному чиновнику чи політику. Чому? Бо всі розуміли, хто контролюватиме цю сферу, стане відразу доларовим мільярдером. Тому й досі чиновники жеруться за цю галузь, а краяни живуть по вуха у смітті. Наприклад, свободівець Олексій Кайда також  обіцяв з однопартійцями “створити енергокомплекс на базі Малашівського сміттєзаводу” ще у далекому 2009 році. Ні енергокомплексу, ні сміттєзаводу не має і навіть не передбачається.

Закуплена лише застаріла сміттєсортувальна лінія у Бузьку, що на Львівщині. Технологія ця ржавіла кілька років. Тепер свободівці хочуть її пропхати в Скалат.

Чиновники “старої закалки” говорять про скандал між Жукінським і Коломийчуком неохоче, бо нібито Коломийчук – найбільш мстивий губернатор Тернопільщини. Разом з тим, саме Василь Степанович знайшов спільну мову з нардепом Василем Деревляним і посадив у крісло першого заступника міського голови Тернополя Олену Лакому, яка нині емігрувала до Канади.

“Конкурувати” ж Коломийчуком за прикрими якостями характеру міг хіба голова облради Василь Олійник, який сьогодні вже спочиває у кращих світах.

Теперішні два останні “чижики” облради – Василь Хомінець і Олексій Кайда – просто змарнували час області, виконавчий апарат поза очі вважає їх неуками без мізків. Викривленій самооцінці керівники облради зобов’язані керуючому справами Дулебі, який поставив сенсом роботи аби щось “умикнути” і зумів нав’язати таке ж злодійське бачення іншим “патрійотам” Тягнибока.

У лютому 2006 року про ситуацію з Жукінським писали у місцевих ЗМІ:

Політичний тиждень у Тернополі розпочався з повернення на роботу голови обласної ради Анатолія Жукінського. Причому, варто зауважити, що це повернення відбулося дуже непомітно. Хоча саме таке непомітне повернення і викликає найбільше здивування та численні запитання. Як казав колись один одіозний тернопільський депутат до правоохоронців: “Ви затримали голову обласної ради, а не пастуха якогось. Тому ми хочемо знати…”.

Так само і в цій ситуації. Після майже дев’ятимісячної перерви на роботу повернувся голова обласної ради, а не пастух якийсь. Тому, громадськості, мабуть, цікаво знати:

  • У якому стані перебуває кримінальна справа, порушена проти Жукінського?
  • Чи може людина, яка підозрюється у розкраданні 90 тисяч бюджетних коштів, виконувати обов’язки голови обласної ради?
  • Чи може виконувати обов’язки голови облради, людина, яка є корупціонером (цей факт був доведений судом ще у серпні минулого року, за що Жукінський був оштрафований на 1500 гривень)?
  • Після відмови обласної ради у наданні згоди на притягнення Жукінського до кримінальної відповідальності чи буде це питання коли небудь розглядатися у Верховній Раді?
  • Чи правда, що Жукінському уже повернули півмільйонну заставу, під яку навесні його випустили зі слідчого ізолятора?
  • Чи може кримінальна справа проти Жукінського уже давно закрита?Відповіді на усі ці запитання поки що просто не існує. Сам Жукінський не спромігся і мабуть уже не спроможеться відповісти на запитання, які його стосуються. Не поспішають з відповідями і представники прокуратури.

    Роз’яснити ситуацію навколо повернення Жукінського мав прокурор області під час прес-конференції, яка була запланована на четвер, 2 лютого. Але зустріч з журналістами перенесено на понеділок.

    Хоча прокуратура начебто готує подання у Верховну Раду про притягнення Жукінського до кримінальної відповідальності, але тим часом у місті поширюються розмови, що кримінальна справа проти Жукінського уже закрита і нині все робиться для того, щоб якомога тихіше зам’яти цю історію. До того ж ці розмови не такі вже й безпідставні. Під час сесії облради, що відбулася на минулому тижні, депутат Орест Муц сказав, що голові облради начебто уже повернули заставу і “питання Жукінського” навряд чи коли-небудь буде розглядатися у Верховній Раді. Муц просив прокурора області або спростувати цю інформацію, або підтвердити. Втім, незважаючи на прохання ще кількох депутатів, виступу представників прокуратури області не відбулося. Отож, ситуація поки залишається невизначеною. Але у цій невизначеності є ряд запитань і до політичних сил з провладного табору.

    На виборах 2002 року Анатолій Жукінській балотувався, як висуванець від блоку “Наша Україна”. Хоча після виборів Жукінський дистанціювався від тих політичних сил, завдяки яким потрапив в обласну раду і навіть очолив її, але нині “Наша Україна” має нести певну відповідальність за свого висуванця. Щоб зняти цю відповідальність, треба адекватно реагувати на те, що відбувається навколо голови облради. Причому усе це нині відбувається і за сприяння “нашоукраїнців”, адже за притягнення Жукінського до кримінальної відповідальності у жовтні проголосувало лише 8 депутатів, тоді як представників провладних партій в обласній раді близько 40. Після невидачі Жукінського правосуддю, якому інкримінується (чи то інкримінувалося?) привласнення 90 тисяч гривень гривень, депутати звісно ж не посміли надавати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності голів селянських господарств, які допустили певних порушень у своїй діяльності. Відтак розпочавши з Жукінського Тернопільська обласна рада не видала правосуддю ще жодного депутата. Загалом число “недоторканих” на рахунку облради уже сягнуло восьми. У таких умовах провладні сили Тернополя повинні робити певні висновки. Поки що цих висновків дуже мало. Але нещодавно депутат від Чортківського виборчого округу Олександр Степаненко у відкритому листі звернувся до голови облради Анатолія Жукінського. У цьому листі Степаненко висловлює сподівання, що рано чи пізно положення про депутатську недоторканість буде зняте, а тому пропонує Жукінському найняти адвокатів і свою не винуватість доводити у суді. Водночас Степаненко це пропонує голові для того, щоб той не прикривався облрадою. У відкритому листі також повідомляється, що група депутатів уже розпочала збір підписів про проведення позачергової сесії облради, на якій має бути підняти питання про усунення з посади голови обласної ради. Степаненко обіцяє, що громадськість буде знати поіменно хто і як голосував з приводу цього питання.

    Власне, ця ідея є чи не найкращим виходом з ситуації, що склалася у Тернопільській обласній раді. З огляду на повне “болото” в облраді (відсутність провладної більшості і відсутність опозиції, як такої) відставка Жукінського не є реальною. Але поіменне голосування з приводу цього питання дозволило б знати громадськості хто є хто у Тернопільській обласній раді. Водночас це голосування дозволило б “Нашій Україні” та іншим провладним силам повністю та остаточно очиститися від звинувачень у захисті голови облради і зняти усі закиди на свою адресу. Якщо ж звісно ж є таке бажання…

  • ***Проти голови Тернопільської обласної ради Анатолія Жукінського 20 квітня 2005 року прокуратура Тернопільської області порушила кримінальну справу за фактом привласнення, розтрати майна та зловживання службовим становищем. Державного службовця підозрюють у привласненні майже 90 тис. грн. з обласного бюджету при купівлі власного автомобіля для очолюваної ним обласної ради. А.Жукінського було затримано, однак невдовзі через погіршення стану здоров’я переведено до медичного закладу. Зараз голова облради звільнений під 500 тис. грн. застави, які внесли його родичі.

    Радіо Свобода

  • 21 квітня 2005 – Сьогодні чергова сесія Тернопільської облради відбулась без її голови. Керівника представницького органу влади Тернопільщини напередодні затримали правоохоронні органи. Анатолія Жукінського підозрюють у незаконному використанні бюджетних коштів для купівлі власного авто.Начальник УМВСУ у Тернопільській області Василь Пісний повідомив депутатам облради, що обласна прокуратура порушила проти Анатолія Жукінського кримінальну справу за статтею, – розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, яка передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років. Керівник тернопільських правоохоронців зазначив, що ведеться слідство і працівники міліції перевіряють факти інших зловживань посадовця. У слідчому ізоляторі він проведе 72 години. Його інтереси захищає адвокат, а за станом здоров’я стежить медик.Наразі достеменно невідомо, коли саме Анатолій Жукінський використав не за призначенням бюджетні гроші, за які він придбав у себе ж автомобіль за завищеною ціною. Адже з 2000 року до 2002 він обіймав посаду заступника голови Тернопільської обладміністрації. У 2002 році від блоку “Наша Україна” був обраний депутатом облради і згодом її очолив, але у до складу фракції Нашої України не увійшов. Пан Жукінський, член Ліберальної партії, тісно співпрацював з тодішнім головою ОДА паном Цимбалюком, висуванцем СДПУо, відмежувався від масових акцій протесту, які організовувала опозиція проти податкових, правоохоронних органів та адміністрації Кучми.

    Арешт Анатолія Жукінського став несподіваним для голови Тернопільської обладміністрації, міського голови, лідерів політичних партій і навіть самих правоохоронців.

    Міський голова Тернополя Богдан Левків припускає, що підстави для затримання посадової особи були, але розмежовує політику та фінансові зловживання:

    –Політика це одне, а тут уже якісь фінансові справи. Ніхто не має права порушувати закони.

    Голова обласного осередку партії «Батьківщина» Василь Деревляний здивований, що депутати облради не висловлюються у справі арешту їхнього керівника:

    –Я думаю, що вони боялись щось говорити, що багато з них відчувають за собою якісь може певні гріхи і не знають, хто може бути наступний. Тому й зайняли таку вичікувальну позицію. Тим часом місцеві експерти припускають, що затримання Анатолія Жукінського – ймовірна демонстрація того, що із нечесними чиновниками нова влада бореться не лише на Донеччині, але й в Західній Україні, де Віктор Ющенко отримав масову підтримку.

    А поки що тернопільські депутати вирішили зачекати і обговорюватимуть несподівану проблему, що постала у зв’язку з арештом голови облради, на позачерговому сесійному засіданні, яке відбудеться через кілька днів.

 

Світ побачить найдокладніша, найправдивіша, найважливіша книга про Першу світову війну – “В сталевих грозах”

Чому Тернопіль “плаває”: побрехеньки від влади?