Бережанці допомагають бійцям АТО

Поділитися

28 серпня минув місяць від часу створення в Бережанах Координаційного центру підтримки добровольців, які беруть участь в АТО. Цю непросту ношу взяло на себе Громадське формування “Бережанська Само¬обо¬рона”.
За цей невеличкий період до волонтерів центру звернулися багато осіб, яким була надана різного роду інформаційна допомога. Багато хто приніс гуманітарну допомогу – як продуктами, так і необхідними речами. Відповідно до журналу реєстрації надходжень пожертв за звітний період до центру звернулося близько 100 осіб-жертводавців, волонтерів, активістів.
Станом на 1 вересня зібрано пожертв на суму 60277 грн. Окремо хотілось би відзначити таких жертводавців: Володимир Фльонц, с. Куропатники – 1600 грн.; громада с. Рай – 3505 грн.; Юрій Мада, м. Бережани – 1000 грн.; підприємці з Бережанського ринку – 6020 грн.; громада с. Саранчуки – 10445 грн.; педагогічний колектив Бережанської гімназії – 2300 грн.; жителі вулиць 8 Березня, Грушевського, Сагайдачного, Гагаріна, Довженка, Браїлка – 3821 грн.; Ярослав Мацьковський, с. Куропатники – 1000 грн.; І.Горинь, м. Бережани – 1500 грн.; жителі вул. Кошової – 3000 грн.; Євангельська церква “Любові і Зцілення” – 2000 грн.; Богдана Романишин, м. Бережани – 1000 грн., громада с. Урмань – 5600 грн.
Зібрано значну кількість медикаментів та продуктів харчування. Однією із форм нашої роботи є встановлення у торговельних точках й аптеках міста скриньок зі збору гуманітарної допомоги. Висловлюємо щиру подяку бережанцям, які, купуючи продукцію для власних потреб, жертвують продукти й медикаменти для армії.
Хочеться відзначити супермаркети “Колібріс”, “Норма”, магазини “Зорепад”, “Явір”, “Незабудка”, “Добриня”, “АБС”, маркет Рай, при¬ватних підприємців Галину Драбик, Ігоря Маду, Володимира Футерка, Марію Драганик та інших.
За розуміння та підтримку хочемо подякувати всім підприємцям міста і району.
Серед жертводавців є й ті, хто з тих чи інших причин не бажає називати свої прізвища, тому у реєстраційному журналі вони записані як “невідомі бережанці”. Зазвичай ці особи складають щедрі пожертви і також заслуговують на велику подяку.
Особливими є пожертви від пенсіонерів. Літні люди зі сльозами на очах приносять 5, 10, 20 гривень. Для них ці кошти є особливими, адже старше покоління, яке пам’ятає жахіття Другої світової війни, щиро бажає миру і спокою в нашій державі.
У рамках діяльності координаційного центру підтримки добровольців, які беруть участь в АТО, оголошено проведення акції “Лист солдату”. Ми збираємо листи зі словами підтримки, подяки й малюнки від дітей, аби потім надіслати їх бійцям
До центру надійшло понад 100 листів та малюнків. Активність проявили вихованці Будинку творчості школярів і во¬лонтери “Молодіжного порталу”. Дитячі малюнки й листи будуть передані українським військовим разом із медикаментами, речами та продуктами.
За звітний період використано 52194 грн., закуплено 56 одиниць різноманітної військової амуніції, яку передано бійцям на схід. В основному – бронежилети, кевларові каски, тактичні окуляри, рукавиці, наплічники тощо. Кожну придбану партію бронежилетів віддаємо на експертну перевірку. З кевларовими касками – ще більша проблема: їх важко знайти, ціна на них коливається від 3 тис. грн. за нові до 1 – 1,5 тис. за користовані.
Намагаємося індивідуально підходити до кожного, кому надаємо допомогу. Хто спроможний купити амуніцію сам, тому радимо, що саме потрібно і де можна знайти, надаємо інформаційну допомогу, проте більшості віддаємо засоби захисту безоплатно, адже закуповуємо їх за кошти, зібрані із пожертв. Перевагу надаємо бійцям-добровольцям. Однак суттєвої різниці не робимо. Родичам воїнів, які вирушають у зону АТО, важко зорієнтуватися у списках найнеобхіднішого. Адже повна екіпіровка одного бійця обходиться у межах 8–9 тис. грн., звісно, без зброї…
Слід віддати належне сільським громадам Бережанщини, які самостійно збирають кошти, проводжають боронити рідну країну своїх односельців усією громадою. Дай, Боже, їм по¬вернутися живими!
Зараз відбувається ротація у військових підрозділах, багато нових вояків з району їде на схід, тож потреба в амуніції постійно зростає. Звертаюся до усіх небайдужих активно долучатися до збору гуманітарної допомоги та всебічної підтримки захисників неньки-України.
Налагоджуємо зв’язок та тісну співпрацю з бійцями, які нині перебувають у зоні АТО чи приїжджають звідти. Щоденно телефонуємо бережанцям. З тими, хто приїжджає на короткотривалий відпочинок, намагаємося організувати зустрічі, в разі потреби – вирішувати їхні соціальні проблеми, допомагаємо матеріально, адже вони – наші Герої!
Усіх, хто хоче підтримати Українську армію чи допомогти волонтерською роботою в Центрі, просимо звертатися за адресою: м. Бережани, вул. Шевченка, 1, перший поверх
(2-й корпус ЗОШ №2, вхід від вулиці Шевченка), Центр допомоги бійцям у зоні АТО.

Керівник ГФ «Бережанська Самооборона» Олег Захарків

Автомобіль таранив автобусну зупинку

Похорон героя Алчевська на Тернопіллі