Що має бути в аптечці воїна?

Поділитися

Дорогі воїни – захисники Вітчизни!

Так складається, що йдучи на її захист, Ви змушені особисто придбати бронежилет, шолом та інші речі, щоб захистити собі життя, в тому числі аптечку домедичної допомоги. Батьківщина в цьому не винна, а винні конкретні люди. І їх скоро завдяки Вам змете мітла історії в небуття…

Нижче ми наводимо рекомендований перелік виробів медичного призначення і медикаментів, який варто взяти із собою та коротку інструкцію з їх застосування. Проте пам’ятайте, що в нормальній ситуації медикаменти Вам повинен призначати медик, бо це хімічні речовини, які можуть як допомогти, так і нашкодити через побічну дію та Вашу індивідуальну непереносність. Тому в першій графі цього переліку завжди буде назва групи препаратів. Можливо Ви щось із цієї групи вже приймали, тому візьміть саме той препарат, який Ви добре сприймаєте і Вам допомагав раніше.

Група засобів, препаратів

Назва, дозування

Особливості застосування (вживання)

Засоби для зупинки кровотечі і для обробки ран. Кровоспинний джгут (трубчастий, стрічковий) – 1-2 шт.

Накладається тільки в ділянці стегнової або плечової кістки через одяг при масивній кровотечі. Обов’язково напишіть на джгуті час його накладання. Такі поранені повинні бути евакуйовані у першу чергу. 
Еластичний бинт – 2 шт. Можна застосувати замість джгута. Ним оптимально накласти стискаючу пов’язку на рану, яка інтенсивно кровить. Такий бинт забезпечує значний тиск на рану і в більшості випадків кровотеча зупиниться. Вкладіть у рану цілий бинт або декілька бинтів, якщо рана велика, і поверх них накладіть еластичний бинт із максимальним тиском на рану. Пам’ятайте, що кульові поранення крім вхідного, можуть мати вихідний отвір!!
Бинт марлевий широкий – не менше 2 шт. Вкладається в рану при інтенсивній кровотечі під еластичний бинт. Ним можна також перебинтувати незначну рану
Стерильні марлеві серветки широкі – 4-5 шт. Підкладаються під бинт на поверхню рани.
Бактерицидний пластир (в асортименті) Застосовується при незначних ранах (порізах, саднах). Вибирається залежно від розміру рани.
Пластир рулонний на тканинній основі 1 шт. Для фіксації пов’язок.
Ножиці універсальні медичні

Для розрізання одягу, взуття, пов’язок.
Серветки спиртові (багато)  Ними можна обробити шкіру навколо ран та протерти забруднені руки перед вживанням їжі. Варто мати також вологі антисептичні серветки.
Рукавички медичні нестерильні(декілька пар) Дехто дискутує чи вони потрібні. Але якщо Ви працюєте у безпечному місці, немає потреби забруднювати руки чужою кров’ю чи екскрементами…
Пантенол (балон 130 г)  Це аерозоль («пшикавка»). Застосовується  при різних ушкодженнях шкіри (садна, тріщини шкіри, трофічні виразки, сонячні та термічні опіки). Аерозоль використовують один або декілька разів на добу шляхом рівномірного нанесення на відповідні ушкоджені ділянки.
Жарознижуючі і протибольові препаратиЯкщо у Вас піднялася температура або інтенсивно десь болить… Парацетамол (таблетки по 500 мг) 

 

 

Болі слабкої та помірної інтенсивності різного походження, висока температура. Всередину – 500 мг; максимальна разова доза – 1 г. Кратність призначення – до 4 раз на добу. Вживати після їжі, запивати великою кількістю рідини.
або ацетилсаліцилова кислота (таблетки по 500 мг) Висока температура. Всередину – 0,5-1,0 г (до трьох прийомів на добу) Вживати після їжі, запивати великою кількістю рідини.
або розчинні пакети (колдрекс, фервекс і т.п. із вмістом парацетамолу від 500 мг) Висока температура. Всередину, розчинивши вміст пакету в теплій воді (якщо є можливість). Кратність призначення – до трьох пакетів на добу.
Пенталгін Травматичний біль, зубний біль по 1 табл. до 3 разів на день.
Дізнайтеся, чи у Вашого санітара чи фельдшера є препарат «Налбуфін». Він в ампулах. Вводиться внутрішньом’язово. Досить ефективний при больовому синдромі після поранення на полі бою.
Препарати для лікування кишкових інфекційЯкщо у Вас пронос… Ніфуроксазид 100 мг Якщо у Вас почався пронос і підвищилася температура, що свідчить про розлади кишок інфекційної природи, прийміть цей препарат. Дорослим призначають по 2 таблетки 4 рази на добу через рівні проміжки часу (через кожні 6 год) незалежно від їжі. Курс лікування – 5-7 днів.
Ентеросгель (паста 135 г у пакеті) 

 

 

 

 

або активоване вугілля (таблетки по 0,25 г № 10 у блістерах)

Добре знімає інтоксикацію. Застосовують внутрішньо 2-3 рази на добу за 1,5-2 год до або через 2 год після їжі або прийому лікарських засобів. Для дорослих разова доза препарату становить 15 г (столова ложка), добова – 45 г. Курс лікування – від 7 до 14 діб.Аналогічно по 6-10 табл. 3-4 рази на добу.
Імодіум (таблетки по 2 мг) Швидко знімає пронос. Початкова доза – 2 капсули (4 мг) для дорослих; у подальшому 1 капсула (2 мг) після кожного наступного рідкого випорожнення.
Засоби від простуди, болю в горлі та нежиті. При простуді з високою температурою вживайте жарознижувальні препарати на ніч, коли температура буде за 38 оС. Зверніться за медичною допомогою.
Септефрил або стрепсилс Знімає біль і бореться з мікробами у горлі Після полоскання горла розсмоктати таблетку. Годину утримуватися від пиття та їжі. Можна застосовувати до 5 табл. на добу.
Нафтизин (краплі в ніс) При нежиті закапувати по 1-2 краплі 2-3 рази на день у кожний носовий хід
Протимікробні препарати.Якщо у Вас реальна ангіна , пневмонія або масивна забруднена рана, а допомога прийде не скоро… Ципрофлоксацин(таблетки по 0,5 г) Приймати всередину (не розжовуючи і запиваючи достатньою кількістю рідини) натще по 500-750 мг (1-1,5 таблетки) 2 рази на добу.
Протиалергічні препаратиЯкщо ви схильні до алергії, що супроводжується кропивницею, кон’юнктивітом, нежиттю. Цетрин (таблетки по 10 мг) 

або супрастин (таблетки по 25 мг)

Вживати по 1 табл. один раз на день. 

Вживати по 2-3 табл. в день.

Від укусів комах Мазь гідрокортизонова 1 % Нанести на місце укусу, якщо воно є особливо неприємним, сильно припухло і свербить
Від шкірного грибкаЯкщо у Вас виникло почервоніння й свербіж у міжпальцевих складках ніг, в пахвовій чи паховій ділянках, на промежині… Мікосептин (Туб по 30 г) Мазь наносять на вимиту суху шкіру двічі на день не менше одного тижня 
Від печії.Якщо після їжі у Вас часто виникає печія. Омепразол (капсули по 20 мг) Вживати по 1 капсулі 1 раз на день у випадку появи печії.
Заспокійливі, снодійні.Якщо у Вас постійне відчуття тривожності, якщо постійне серцебиття, безсоння і просто Вас все вкурвило… Барбовал (капсули) По 1-2 капсули 2-3 рази на день (не більше 6 капсул в день).Якщо не можете заснути, візьміть під язик 2 капсули.
Серцеві препаратиЯкщо у Вас виник пекучий біль за грудиною, або дискомфорт у грудній клітці Нітрогліцерин По 1 табл. під язик кожні 5 хв але не більше 3 табл. Обов’язково зверніться до медичного працівника!!
СпазмолітикиЯкщо у вас виник різкий біль у ділянці живота або попереку (нирки) Но-Шпа (табл. по 40 мг) Приймати 1-2 табл. на висоті болю. Обов’язково зверніться до медичного працівника!!
Якщо у Вас почервоніли очі або стріляючий біль у вухах Софрадекс (краплі) Застосовувати 1-2 краплі в кожне око (по 2 краплі у вухо) 2-3 рази на день.
Якщо у вас мозолі на ногах Пластир від мозолів. Накладати щодня на ділянку мозоля.

 

Усі ці предмети необхідно розмістити у поліетиленовий мішок із застібкою, щоб не потрапляла вода.

Окремо слід тримати джгут і перев’язувальні засоби. Вони повинні бути постійно біля Вас у найдоступнішому місці (кишені куртки). Їх необхідно легко дістати в бою в будь-якому положенні тіла.

Пам’ятайте, коли Ви йдете на бойове завдання, або коли триває бій, Вам потрібні тільки перев’язувальні засоби і джгут!!

Нехай щастить!

Ми переможемо!!

Проф. Арсен Гудима – зав. кафедри медицини катастроф і військової медицини ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України»;

Проф. Василь Копча – професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України»;

Галина Цимбалюк – лікар Заліщицької КЦРЛ Тернопільської області;

Юрій Слюсаренко – співробітник кафедри медицини катастроф і військової медицини ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України».

Звіт про використання коштів, зібраних комунальними підприємствами, установами та закладами Тернопільської обласної ради на потреби учасників АТО

Вінницькі ультрас кинули виклик вболівальникам “Ниви” в “Ice Bucket challenge”