Українські історики створили сайт Lікбез для отримання компетентної історичної інформації і спростування неправдивих відомостей з історії України

Поділитися

Поціновувачі історії знайдуть на сайті для себе чимало цікавого: уже зараз там опубліковано близько півсотні статей про різноманітні історичні факти та події української історії, які часто стають об’єктом перекручень та неправильного використання на користь російської пропаганди.

Як розповів історик, етносоціолог, публіцист Кирило Галушко, більшість міфів російської пропаганди крутяться навколо таких основних тем: Крим і «Новоросія» – споконвічно російські території; Україна – це штучне утворення, яке не має історії до 1991 року; територія України – це подарунки або царів, або більшовицьких вождів; українці – народ-зрадник, який під час Другої світової війни був нацистськими колаборантами, і не вніс жодного внеску у перемогу над Гітлером.

На сайті можна знайти прості роз’яснення щодо найпоширеніших перекручень української історії. Для тих, хто хоче дізнатися більше – дано посилання на джерела.

Над проектом працює близько 20 істориків з Інституту історії України НАНУ, Українського інституту національної пам’яті, Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Наукового гуманітарного товариства, Інституту української археографії, Всесвітньої асоціації україністів.

Watcher

У Тернополі в темряві звучатиме електроакустика

З Межигір’я виселяють переселенців, які займаються проституцією