Велика брехня нардепа Кайди

Поділитися

Тернопільський сайт “Реально” проаналізував цікаві факти щодо одного з кандидатів у народні депутати. Роздуми журналіста настільки цікаві, що ми вирішили передрукувати матеріал( отримавши попередньо дозвіл) оскільки вважаємо його актуальним для нашого часу.

Протягом останніх кількох днів у мережі почала ширитися думка, що, нібито, «Спростувалась чергова фальшивка проти Кайди», а він сам «…таки вийшов «сухим» із бруду». Але чи насправді це так?

Виявляється, м’яко кажучи,  дзуськи. Нічого не спростовано, а репутація нардепа навпаки  стала ще більше підмоченою. Це і не дивно, але давайте не будемо робити поспішних висновків і розберемся  з усім цим по порядку.

16 жовтня низкою місцевих сайтів, а саме «За Збручем», «Погляд» та «Львів Тернопіль щоДенно», було опубліковано статті-близнюки  «Спростувалась чергова фальшивка проти Кайди» та «Кайда таки вийшов «сухим» із бруду (фото)», схожі між собою як дві краплі води. І хоч заголовки статей дещо різнилися, їх текст був тотожний, аж до останньої коми, що, обумовлюється типовою практикою виборчих штабів, в тому числі і штабу ВО «Свобода»,  надсилати у  редакції сайтів та газет завчасно підготовлені політ-технологами публікації.

Автор цього диво-опусу вирішив спростувати оприлюднені напередодні у статті «Тернопільський нардеп насправді не був у зоні АТО»  резонансні факти про відсутність у структурі МВСУ добровольчих батальйонів, а також відсутність у міністерстві будь-якої інформації про проходження служби громадянином Кайдою Олексієм Петровичем у складі підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення. Іншими словами заперечити інформацію про те, що розхвалений у ЗМІ «свободівською» пропагандою  батальйон спеціального призначення «СІЧ» є не добровольчим, а регулярним підрозділом МВСУ, а сам Олексій Перович ніколи не належав до особового складу підрозділів, які беруть участь у АТО. Однак, попри спроби піарників О.Кайди виправдати його в очах виборців, нічого доброго з того не вийшло, бо як кажуть люди: «…одна брехня тягне за собою іншу».

Перш за все, вони написали (даруйте за помилки, але то авторське): «…ТоКрім того, ніхто не говорив, що Кайда був штатним бійцем підрозділів міліції. Він як і інші народні депутати супроводжував «Січ» на Схід та перебував в місцях дислокації батальйону». Написали і знов збрехали.1

Як же ніхто не говорив, коли на офіційному сайті Олексія Петровича у статті «Депутати-свободівці супроводили «Січ» на схід та в міжсесійній період будуть разом із бійцями батальйону»  чітко зазначається: «…Зокрема, до лав «Січі» зголосився і наш нардеп від Тернопільщини Олексій Кайда».

За їх логікою виходить, що можна зголоситися до лав збройного підрозділу і не бути його штатним бійцем?!  Це ж абсолютний нонсенс. От і виходить, спочатку збрехали людям, що Кайда вступив у лави батальйону «Січ», а потім брешуть, що ніхто цього не говорив.

По-друге, вони спробували присоромити замміністра, який зазначив, що будь-якої зброї, спецзасобів чи амуніції для несення служби в зоні АТО від органів внутрішніх справ О.Кайда не отримував.

Зокрема, автори опусу написали: «…У користуванні Кайди є автомат, який зареєстрований тим самим МВС, на що є підтверджуючі документи. Також, міністр Аваков особисто нагородив Кайду бойовим пістолетом «Форт 17» (калібр 9 мм)», і опублікували фотографію дозволів нардепа на  право зберігання та носіння зброї.

Спробувати то вони спробували, проте знову забрехалися, адже ніякого дозволу у Олексія Кайди на носіння і зберігання автомата немає. Автомат, як відомо, це ручна індивідуальна автоматична вогнепальна зброя, призначена для враження живої сили противника в ближньому бою і здатна створювати велику щільність вогню. Разом з тим, дозвіл Олексія Кайди за номером ТР 001918, виданий йому МВСУ, стосується виключно зброї марки ОП АКМС, калібру 7,62 міліметри, яка є нічим іншим як мисливським карабіном, зовнішньо схожим на автомат АКМС (авт. приставка «ОП» свідчить про те, що даний екземпляр зброї пройшов процедуру спеціальної переробки армійської вогнепальної одиниці у її «охотничо-промисловий» варіант, який дозволено використовувати мисливцям – любителям).2

Стосовно ж пістолета «Форт 17», то згідно Закону України «Про зброю» він отриманий О.Кайдою в порядку заохочення за особисті заслуги, що по суті прирівнює його до таких аналогічних форм заохочення як медаль або грамота.

Отже, якщо свободівці намагаються переконати читачів у тому, що Міністерство внутрішніх справ таки видало нардепу зброю і спецзасоби для несення служби в зоні АТО,  то ідентичні висновки вони могли б робити і у випадку, коли Олексій Петрович поїхав би у Слов’янськ з дідівською  «берданкою» та  грамотою від міської ради.

І на сам кінець, хотілося б наголосити, що всі ми глибоко вдячні  бійцям батальйону «Січ», котрі з гідністю виконують свій обов’язок захисту Батьківщини і, ризикуючи своїми життями, боронять суверенітет та територіальну цілісність України, мир і спокій кожного із нас. Однак,  хоча значна частина бійців батальйону «Січ» симпатизують партії ВО «Свобода», це в жодному разі не дає права політикам присвоювати собі їхні заслуги, спекулюючи на подвигах і жертвах військових.

Коли свободівські писаки стверджують, що «… 27 вересня бійці «Січі», обороняючи блокпости на передовій поблизу Горлівки та Дебальцевого, за ніч ліквідували близько 10-ти окупантів та всю їхню техніку» виникає просте запитання, а яке до цього відношення має Олексій Кайда? Може він особисто знищував ворожу техніку, або прикривав вогнем бійців батальйону? Очевидно що ні, тому що він, як і інші депутати ВО «Свободи», поїхали з батальйоном виключно щоб «…почергово супроводжувати бійців під час їхнього перебування в зоні АТО». З’їздили, так би мовити, на екскурсію вражень набратися. Не вірите? То подивіться лишень на те, як виглядають депутати у порівнянні із бійцями батальйону у день їх відправки у зону АТО.3

В той час як особовий склад батальйону (на фотографії обведено синім) озброєний, одягнений у військову форму із знаками розрізнення, у розгрузки з боєприпасами, групка депутатів (на фотографії обведено червоним) виглядає так, ніби вони щойно повернулися з рибалки. І вони хочуть сказати, що ці «рибаки» брали участь у ліквідації сепаратистів?!

Мали би совість таке людям ліпити, забрехалися вже дальше нікуди. А читачі нехай самі вирішують, кому після виборів буде людям соромно у очі дивитися.

Хто із тернопільських кандидатів до Верховної Ради найдостойніший? (порівняння)

Богдан Гаврилишин передрікає два важких роки Україні, хоч і без дефолту