З 1 листопада слабоалкогольні напої повинні мати акцизні марки

Поділитися

Відповідно до Закону України від 31.07.2014 року №1621-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів”, з 1 листопада 2014 року акцизним податком оподатковуватиметься продукція товарних позицій 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД, в якій вміст спирту етилового складає 8,5 % об’ємних одиниць і більше.
Для таких алкогольних напоїв встановлено ставку акцизного податку у розмірі 70,53 грн. за 1 літр 100% спирту.
Нагадаємо, що до алкогольних напоїв віднесено продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів. Ті напої, які містять в собі спирт етиловий більше 8,5%, що раніше класифікувались як продукти дієтичного харчування, лікарські засоби, інша аналогічна продукція, що класифікується в товарних позиціях 2103 90 3000, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД і не маркувались акцизними марками, відтепер підпадають під категорію “алкогольних напоїв” з обов’язковим маркуванням марками акцизного податку. А відтак – для реалізації таких алкогольних напоїв з 1 листопада 2014 року, відповідно до Податкового кодексу України та Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», суб’єктам господарювання необхідно буде одержати ліцензію на право торгівлі алкогольними напоями.
Крім того, слід звернути увагу, що внесено зміни до Закону України від 19 грудня 1995 року №481/98-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Зокрема, посилено відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів шляхом підвищення розміру мінімальних сум штрафів від двох до десяти разів. Так, мінімальну суму штрафу:
– за оптову (включаючи імпорт та експорт) і роздрібну торгівлю спиртами, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій – з 1700 до 17000 гривень;
– за роздрібну торгівлю алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не зазначений у ліцензії, – з 1000 до 10000 гривень;
– за виробництво, зберігання, транспортування, реалізацію фальсифікованих алкогольних напоїв чи тютюнових виробів; алкогольних напоїв чи тютюнових виробів без марок акцизного податку встановленого зразка або з підробленими марками акцизного податку – з 8500 до 17000 гривень.
Відділ комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Переможцю виборів на Тернопільщині “домалювали” голосів (фото)

Українці за кордом не підтримали Тимошенко і Ляшка, але “пропустили” Правий Сектор