У Харкові збудували ядерну установку, яка лікує рак

Поділитися

У Харкові завершили будівництво унікальної ядерної установки, яка допоможе лікувати онкозахворювання. Про це УНН повідомили у пресс-службу Харкіівської ОДА.

Україна і США завершили будівництво ядерної установки “Джерело нейтронів” на базі Національного наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут” НАН України. 6 грудня в науковому центрі почалися пуско-налагоджувальні роботи установки. В пуску установки взяли участь заступник Державного секретаря з питань міжнародної безпеки США Роуз Геттемюллер, Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, заступник Міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, генеральний директор ННЦ “ХФТІ” Іван Неклюдов, т.в.п. заступника голови ХОДА В’ячеслав Аббакумов, директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Віктор Коваленко, українські та харківські вчені, експерти різних країн у сфері ядерної медицини.

Дослідницька ядерна установка, як очікується, забезпечить Україні нові дослідницькі можливості і здатність виробляти ізотопи, в першу чергу, для медичного використання, а саме діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань.
Як зазначила Роуз Геттемюллер, сьогодні в Харкові відкрилося дуже важливе ядерне дослідне підприємство, де розташована установка “Джерело нейтронів”.

“Ми вже кілька років працюємо з Україною над цим проектом, який поліпшить українську фізичну ядерну науку. Це великий успіх у боротьбі за нерозповсюдження ядерного озброєння. Україна прийняла рішення про вивезення з її території високозбагаченого урану. Це потрібно для того, щоб матеріали не потрапили до рук терористів. США, в свою чергу, зобов’язалися допомогти вивезти високозбагачений уран, дати Україні низькозбагачений уран і профінансувати будівництво дослідницької ядерної установки “Джерело нейтронів”, — розповіла заступник Держсекретаря з питань міжнародної безпеки США.

За її словами, науковий центр, де збудовано ядерну установку, дасть українським фізикам-ядерникам сучасну експериментальну базу для проведення досліджень і забезпечить країну можливістю виробляти ізотопи для промислового та медичного використання — опромінення біологічних об’єктів (у тому числі нейтронна терапія), радіаційного матеріалознавства, сертифікації матеріалів (у тому числі харчових продуктів), дослідження наноматеріалів і нанотехнологій. Також установку планують використовувати для міжнародних досліджень.

Роуз Геттемюллер також додала, що установка буде експлуатуватися по усім стандартам безпеки.

Як розповів заступник генерального директора ННЦ “ХФТІ” Іван Карнаухов, пуск в експлуатацію ядерної установки включає кілька етапів: будівництво, налагодження, випробування і фізичний пуск. Зараз завершено будівництво установки. Почався етап пуско-налагодження і введення окремих систем в експлуатацію. Повністю ввести установку в роботу планується в березні 2015 року.

Генеральний директор ННЦ “ХФТІ” Іван Неклюдов повідомив, що після налагодження всіх систем, почнуть виробляти медичні ізотопи. Їх планують поставляти як в спеціалізовані установи Харкова та області, так і розглядають можливість створення спеціального медичного центру в П’ятихатках.

Довідка. Співпраця України і США з будівництва дослідної ядерної установки “Джерело нейтронів” почалося в 2010 р. Техніко-економічне обґрунтування будівництва установки затвердили в 2012 р., проект — у травні 2013 р., після чого почалося будівництво. Створення установки профінансував уряд США (більш ніж на 70 млн. дол.) в обмін на вивезення з території України всіх запасів високозбагаченого урану.

Установка включає в себе: підкритичну збірку, нейтрон-виробляючу мішень, лінійний прискорювач електронів з каналом транспортування пучка електронів, джерело холодних нейтронів, експериментальні нейтронні канали для ядерно-фізичних досліджень, системи технічного забезпечення роботи установки.

Після введення в експлуатацію ядерної установки, США протягом двох років будуть фінансувати витрати на утримання установки, проведення досліджень і експериментів. Також частина грошей піде на зарплати науковцям.

Яценюк пропонує на 2 роки заборонити перевірки малого та середнього бізнесу

Українці зробили сенсацію на торгах в Лондоні