Містичний вечір Маланки із Вашківців та Горошової ­– сьогодні на ZIKу

Поділитися

Сьогодні, 14 січня, на телеканалі ZIK – вечір таємниць та боротьби світлих сил із нечистю: о 22:25 стартує спецрепортаж «Переберія. Наш карнавал» з ексклюзивним свіжим відео з епіцентрів знаменитих маланківських карнавалів у Вашківцях та Красноїльську на Чернівеччині і Горошової на Тернопільщині.

Західна Україна – маланкує! У містичну ніч із 13 на 14 січня найвіддаленішими селами Буковини, Тернопільщини і Прикарпаття відшаленіли масштабні костюмовані дійства, аналогів яким у країні немає. Саме там побували знімальні групи ZIKу, які відзняли найяскравіші і найколоритніші моменти української Переберії-2015.

Також журналісти відстежили, які костюми у тренді цьогорічних святкувань. Адже одна із особливостей сучасного маланкування –  щорічна поява нових карнавальних персонажів, коли компанію традиційним Маланці, Ведмедю і Козі складають представники сучасних професій, політики, державні діячі. Когось із відомих особистостей записують у ряди нечисті, а когось – до когорти світлих сил. Таким чином учасники маланківських дійств намагаються реагувати на останні події в країні, висловлюють своє ставлення до них.

Які герої і анигерої цьогоріч поповнили український карнавал, що символізують різноманітні маски та образи? –  про це в учасників Переберії розпитував народний проект «Вільний мікрофон», який побував у Вашківцях. У спецрепортажі найцікавіші розповіді поєднаються з унікальними кадрами святкувань.

А передуватиме «Переберії. Наш карнавал» випуск проекту «Особливий погляд. Ріо-де-Вашківці» (початок о 22:00), в якому журналісти дослідили особливості традицій української Маланки у Вашківцях. Саме це село, що за 30 кілометрів від Чернівців, є справжньою столицею Переберії. Саме сюди щороку на Старий Новий рік з’їжджаються тисячі туристів, аби на власні очі побачити унікальний український карнавал. Саме у Вашківцях до Маланки готуються цілий рік, тут нею живуть і дихають. А ще у Вашківцях живуть найзнаменитіші майстри зі створення костюмів і масок.

Отож усі секрети, містика та реалії українського карнавалу сьогодні, 14 січня, на ZIKу: о 22:00  – «Особивий погляд: Ріо-де-Вашківці», о 22:25 –  спецрепортаж «Переберія. Наш карнавал».

Тайський бокс у Тернополі

Відбувся Кубок Співдружності, присвячений пам’яті Героїв Небесної Сотні