Як зеки святкували Різдво на Тернопільщині

Поділитися

Забезпечуючи релігійні потреби засуджених в установах виконання покарань Тернопільської області та з метою їхнього духовного виховання і поваги до релігійних поглядів, адміністрація установ виконання покарань підтримує тісний зв’язок з представниками духовенства різних релігійних конфесій.
В Копичинській виправній колонії (№ 112) святкування Різдвяних свят почалось 25 грудня 2014 року коли представниками Римо-Католицької церкви було проведено Різдвяне Богослужіння для засуджених католиків.
Представниками Римо-Католицької, Греко-Католицької та Православної громади на передодні свят та в свята була передана гуманітарна допомога у вигляді продуктів харчування.
Адміністрацією установи на час Новорічних та Різдвяних свят сплановано і проведено заходи, благодійні акції за участю релігійних організацій. Богослужіння відправлялись в каплицях та молитовних кімнатах колоній.
Для засуджених колонії також у Новорічну ніч та під час святкування Різдва Христового було створено умови для розширеного перегляду святкових телепередач.
03 січня 2015 року організовано та проведено загальноколонійський тунір з настільного тенісу серед засуджених відділень соціально-психологічної служби. Засуджені які зайняли призові місця в турнірі були нагороджені подарунками та грамотами, а учасники були заохочені наказом начальника установи.
Свято народження Ісуса Христа відсвяткували і ув’язнені, які утримуються в Чортківському слідчому ізоляторі.
Дякуючи допомозі капеланів Чортківського слідчого ізолятора отців Андрія Лемчука, Євгена Гаврилишина та монахиням монастиря «Сестер Пресвятої Родини» особи, які по волі обставин перебувають по ту сторону грат мали змогу скуштувати смачної Різдвяної куті, якої було зварено поверх 100 літрів.
Також отцем Євгеном Лемчуком було відправлено Святкову Літургію у храмі святого Апостола і Євангелиста Івана, що на території установи, та продемонстровано фільм духовного спрямування «Кво вадіс».
08 січня 2015 року до неповнолітніх ув’язнених із різдвяними привітаннями завітав пастор Євангельської церкви «Христос для всіх» Андрій Вітюк, який вручив неповнолітнім святкові подарунки та прочитав цікаву лекцію духовного спрямування.
Напередодні Нового Року адміністрацією Збаразької виправної колонії (№ 63) організовано в кожному відділені встановлення новорічних ялинок, які прикрашали самі засуджені. Справжні лісові красуні встановлені і в клубі установи, молитовній кімнаті Жінок-Мироносиць та капличці вмч. Дмитра Солунського, що добавило особливого святкового настрою. А поряд з красунею впадає в очі різдвяна шопка, яку відтворили дуже гарно, за всіма канонами. Вона виготовлена з різних підручних засобів – з соломи, дерева, паперу, тканини, тоненьких прутиків і кори. Окрім центральної картини із життя Христа, у різдвяній шопці розмістили й манекени монахів у темних сутанах зі смиренно похиленими головами.
Засуджені, які є членами секції художньої самодіяльності підготували для всіх засуджених жінок та працівників установи новорічний вечір, який пройшов в клубі установи. Вечір пройшов за сценарієм у жартівливій інтерпретації, яка супроводжувалася музичними виступами засуджених. Крім цього були конкурси, серед яких традиційний конкурс “новорічних газет”. Справжнім подарунком було заохочення засуджених за підсумками 2014 року за сумлінну поведінку та працю, з якого і розпочалось новорічне свято, до заохочень було додано фруктові набори кожній засудженій.
Із Новорічними святами та Різдвом Христовим привітали засуджених керівництво установи, представники релігійних організацій «Любов і Зцілення» м. Тернопіль, «Християнської віри Євангельської» смт. Вишнівець, «Об’єднання церков християн віри Євангельської» Волинської обл., волонтери УГКЦ м. Збараж.
Крім цього представниками релігійної громади «Любов і зцілення» м. Тернопіль надано благодійну допомогу у вигляді новорічних подарунків для засуджених установи в кількості 300 шт. (склад подарунку: мило, пральний порошок, шампунь) та Чернівецькою релігійною благодійною Асоціацією «Сім`я і здоров`я» і Церквою Адвентистів Сьомого Дня подарунки в кількості 310 шт. (склад подарунку: мило, зубна щітка, зубна паста, шампунь, пральний порошок, прокладки, цукерки).
Працівниками соціально-психологічної служби підготовлено та проведено усний журнал «Святвечір перед Різдвом Христовим. Багата кутя.» та «Христос народився! Славіте Його!».
З огляду на значимість різдвяної Святої Вечері велику увагу приділено приготуванню страв. Для засуджених на Святвечір була традиційна кутя, підсолоджена медом та з додаванням горіхів.
У колонії по відділеннях соціально-психологічної служби в дусі дотримання національних традицій проведено усний журнал: «Що 2015 рік нам готує?», лекцію на тему: «Організація вільного часу засуджених», Різдвяна вікторина «Немає переводу добрим звичаям народу» та перегляд відеофільмів «Вечори на хуторі близь Диканьки», «Три горішки для Попелюшки».
Також засуджені виготовляли народні витинанки «Дивосвіт зимових свят» і проведено театралізоване дійство: «З вертепом щастя входить в дім». Крім цього проходила новорічна різдвяна виставка “Новорічна композиція”. На виставці були представлені оригінальні авторські роботи засуджених усіх відділень соціально-психологічної служби. Дана виставка проходила в трьох номінаціях: “Новорічна ялинка своїми руками”, “Новорічно-різдвяна композиція”, “Зимові сюжети”.
Цими днями в установі активно проходили Різдвяні вечори. Засуджені жінки в істинно народному стилі з веселими щедрівниками, колядниками, забавами й вертепом доносять до працівників колонії та гостей споконвічні традиції святкування Різдва Христового.
Засудженим була надана можливість розширеного перегляду святкових телепередач у ніч з 31 грудня на 1 січня та з 6 на 7 січня 2015 року.
Адміністрацією установи із дотриманням плану організації соціально-корисної зайнятості засуджених організовано цікаве, змістовне дозвілля засуджених на період святкування Нового року та Різдва Христового, кожній жінці надано можливість приєднатися до духовної чистоти та самореалізуватися.

Тому варто зазначити, що духовне виховання є важливою складовою колективного впливу на засуджених та ув’язнених і невід’ємною частиною виховного процесу.
Прес-служба
управління ДПтС України в Тернопільській області

S1380043 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? 101_0900 _DSC2510 _DSC2505

Випадкова зустріч закінчилася пограбуванням

Кременецькі передзвони: враження Зої Карпюк